Provincie Utrecht

Persbericht

GS handhaven windenergielocaties, maar laten Bunnik-Zuid varen

17-11-2004
Gedeputeerde staten blijven bij hun standpunt over grootschalige locaties voor windenergie. Onlangs adviseerde de commissie Ruimte en Groen om een aantal locaties te schrappen en om windenergie alleen te realiseren als er draagvlak is bij gemeenten. Volgens GS vormen deze adviezen een te groot risico voor het behalen van de doelstelling van 50 Megawatt. Het schrappen van de reserve woningbouwlocatie Bunnik-Zuid, zoals op advies van de commissie Ruimte en Groen inmiddels door PS is besloten, zien GS nu als een gegeven.

GS leggen deze punten neer als voorstel aan PS. PS hebben op 13 december het laatste woord: zij stellen het Streekplan 2005 - 2015 vast. GS nemen in het voorstel veel adviezen over van de commissie Ruimte en Groen, maar niet alle. Naast de windenergielocaties gaat het GS vooral om een aantal rode contouren.

Windenergielocaties
Wat betreft de grootschalige locaties voor windenergie heeft de Commissie Ruimte en Groen onlangs geadviseerd om de locaties niet als concrete beleidsbeslissing op te nemen, maar als indicatieve uitspraak. Als reden hiervoor wordt genoemd dat er draagvlak moet zijn bij de betreffende gemeenten (instemming gemeenteraad.) Een indicatieve uitspraak in het Streekplan is minder `dwingend' dan een concrete beleidsbeslissing. Gelet op de negatieve houding van de meeste betrokken gemeenten, vrezen GS dat met indicatieve uitspraken de taakstelling van 50 MW niet gehaald zal worden. Vandaar dat GS aan PS adviseren om de locaties als concrete beleidsbeslissing in het Streekplan op te nemen. Met het schrappen van de locaties langs de A1 stemmen GS wel in.

Rode contouren
GS willen de contouren handhaven bij Driebergen Lange Dreef, omdat een woon-zorg buurtschap daar niet doorgaat en er dus alleen verstedelijking zou plaatsvinden zonder een maatschappelijk probleem op te lossen. De commissie Ruimte en Groen wil de rode contour bij het DSM terrein in Maarssen inperken, zodat de bebouwingsmogelijkheid bij de rioolwaterzuiveringsinstallatie vervalt. GS zien hiertoe geen ruimtelijke noodzaak; het gebied bevat geen waarden van betekenis. Het Heiligenbergerbeekdal bij Amersfoort willen GS binnen de contour houden om niet op voorhand de stedelijke dynamiek onmogelijk te maken. De tekst van het streekplan biedt voldoende waarborgen om de in het dal aanwezige natuurwaarden te behouden. Voor bedrijventerrein Maarsbergen zien GS geen aanleiding de contour nu al op te rekken voor uitbreiding. De gemeente heeft aangekondigd een onderzoek naar noodzaak en mogelijkheden te zullen doen. GS willen de resultaten van dat onderzoek afwachten en pas dan een definitief besluit nemen. Het bedrijventerrein ligt op de Utrechtse Heuvelrug. Met de waarden van dat gebied willen GS voorzichtig omgaan. De contouren van Abcoude willen GS niet oprekken vanwege de ligging in het Groene Hart. Bij universiteit Nyenrode willen GS in ieder geval het westelijk deel binnen de contour brengen, om voldoende perspectief te kunnen bieden aan het internationaal onderwijsinstituut én het waardevolle landgoed.

Voor het Eiland van Schalkwijk heeft de commissie voorgesteld om hier naast de landbouw ook mogelijkheden te bieden voor natuur, recreatie en nieuwe landgoederen. Omdat het hier om een landbouwkerngebied gaat, waar onlangs een ruilverkaveling is afgerond, vinden GS dit een gebied waar de landbouw voorrang moet krijgen.

Laatst gewijzigd op 11/17/2004 09:41:59 AM. Paginabeheer: Annemieke.van.Leeuwen@provincie-utrecht.nl