Prolion Holding N.V.

PERSBERICHT

Aantal pagina's : 4

Vijfhuizen, 18 november 2004

Resultaten eerste kwartaal 2004/2005 (1 juli ­ 30 september 2004)

Prolion Holding NV (Prolion) heeft het eerste kwartaal ( 1 juli ­ 30 september 2004) van haar financiële jaar 2004/2005 afgesloten met een licht positief netto resultaat (EUR 0.12 miljoen). Een eerste kwartaal dat vooral in het teken stond van de aangekondigde herstructureringen en de transfer van de verkochte activiteiten binnen de conventionele melkwinning. Dit resulteerde in een aanzienlijk pakket aan uitzonderlijke baten en lasten die zorgvuldig werden geïsoleerd teneinde een nauwkeurig operationeel resultaat te kunnen voorleggen.

De omzet voor het eerste kwartaal bedroeg EUR 1.4 miljoen en bestond nog voor nagenoeg de helft uit conventionele onderdelen en installaties. Dit betreft het zakencijfer gerealiseerd vóór de verkoop van de conventionele business (15 juli 2004). Het omzetcijfer binnen de robotactiviteiten omvat voornamelijk de verkoop van onderdelen en de pro-rata facturatie van onderhoudscontracten.

De totale groepsmarge steeg, in vergelijking met het vorige boekjaar, aanzienlijk tot 59.3%. Het dient echter opgemerkt dat dit cijfer niet als een referentie voor de toekomst mag beschouwd worden gezien het belangrijke aandeel aan conventionele omzet en het geringe aandeel aan verkochte robotsystemen. De stijging van de marge kon niet verhinderen dat de EBITDA en het bedrijfsresultaat (EBIT) over het eerste kwartaal negatief waren, respectievelijk EUR ­ 2.0 miljoen en EUR ­ 2.1 miljoen. Dit is te wijten aan het feit dat het volle effect van de herstructurering vertraagd tot uiting komt. Belangrijk is dat de geplande maatregelen succesvol worden doorgevoerd wat reeds vruchten zal afwerpen in het tweede kwartaal van het financiële jaar. Vanaf het derde kwartaal van het financiële jaar zullen de operationele kosten in verhouding staan tot de omvang van de organisatie.

De uitzonderlijke baten over het eerste kwartaal bedroegen EUR 2.3 miljoen. De verkoop van de conventionele activiteiten aan Bou-Matic genereerde een uitzonderlijk inkomen ten belope van ruim EUR 4.0 miljoen. Het belangrijkste deel hiervan, EUR 2.6 miljoen, betreft de meerwaarde op de verkoop van de goodwill en immateriële vaste activa. De overige inkomsten werden gegenereerd uit de gedeeltelijke verkoop van de voorraad aan conventionele producten en de doorrekening van operationele kosten gerelateerd aan de conventionele business. De herstructurering van de Prolion groep had een kostenplaatje van EUR 1.5 miljoen wat ruim EUR 0.4 miljoen lager is dan oorspronkelijk gebudgetteerd. De resterende uitzonderlijke lasten ten belope van EUR 0.2 miljoen betreffen voornamelijk kosten ter afwerking van conventionele melkinstallaties bij veehouders.

Het balanstotaal daalde ten opzichte van 30 juni 2004 met EUR 3.8 miljoen. Langs de activa zijde deed deze daling zich vooral voor in de immateriële vaste activa (EUR 2.6 miljoen), de voorraden (EUR 1.1 miljoen) en de handelsdebiteuren (EUR 1.7 miljoen); de overlopende rekeningen kenden daarentegen een stijging van EUR 1.3 miljoen. Langs de passiva zijde
---

werden de korte termijnschulden afgebouwd ten belope van EUR 4.0 miljoen en werden de leveranciersschulden verminderd met EUR 1.6 miljoen. Deze afbouw werd deels gecompenseerd door een stijging van de sociale schulden (EUR 0.3 miljoen) en de overlopende rekeningen (EUR 1.3 miljoen). Het positieve resultaat zorgde voor een stijging van het eigen vermogen naar EUR 0.23 miljoen.

Terugblikkend op dit eerste kwartaal kan gesteld worden dat het management van Prolion zich noodgedwongen gericht heeft op de vlotte overdracht van de conventionele activiteiten naar Bou-Matic en het doorvoeren van de noodzakelijke herstructurering. We mogen echter besluiten dat beide opdrachten volgens plan verlopen zijn en momenteel in een finale fase verkeren. Bijgevolg kan de volledige aandacht voortaan uitgaan naar de verdere uitbouw van de robotactiviteiten en de rentabilisering van de groep. Niettegenstaande de lage verkoop van robotsystemen in het eerste kwartaal blijft, gezien de samenstelling van het orderboek, het gebudgetteerde aantal aan verkochte systemen voor het volledige boekjaar behouden.

Inzake een eventuele samenwerking met Punch International NV wordt voor het einde van dit jaar een definitief uitsluitsel verwacht.

Directie en Raad van Commissarissen
Prolion Holding N.V.

Vijfhuizen, 18 november 2004

Voor nadere informatie:

Prolion Holding N.V.
De heer M. Maes
Tel: 023 558 9050

Website:www.prolion.nl

Profiel
Prolion, sinds juli 1997 genoteerd aan Euronext Amsterdam, is gespecialiseerd in het ontwikkelen van systemen voor automatisering en procesbeheersing in de melkveehouderijsector. De melkrobot (AMS) voor geautomatiseerde melkwinning, maakt gebruik van een met sensoren uitgeruste aansluitrobot. The information transmitted is intended only for the person or entity to which it is addressed and may contain confidential and/or privileged material. Any review, retransmission, dissemination or other use of, or taking of any action in reliance upon, this information by persons or entities other than the intended recipient is prohibited. If you received this in error, please contact the sender and delete the material from any computer.


---

Geconsolideerde balans per 30 september 2004 (000 EUR)

30.09.2004

(000 ) Actief

Vaste activa
Immateriële vaste activa 788
Materiële vaste activa 1.638
Financiële vaste activa 58

2.484

Vlottende activa
Voorraden 11.530
Vorderingen 10.973
Liquide middelen 643

23.146

25.630

Passief

Groepsvermogen 235

Voorzieningen 1.923 Langlopende schulden 6.222 Kortlopende schulden 17.250

25.630


---

Geconsolideerde winst- en verliesrekening per 30 september 2004 (000 EUR)

30.09.2004

(000 )

Netto-omzet 1.373 Kostprijs van de omzet 558

Bruto-omzetresultaat 814

Lonen, salarissen en sociale lasten 1.073 Afschrijving op materiële vaste activa 55 Afschrijving op immateriële vaste activa 38 Overige bedrijfskosten 1.765

Som der bedrijfslasten 2.931

Financiële baten en (lasten) -90

Resultaat uit gewone bedrijfsuitoefening -2.206 Belastingen resultaat uit gewone
bedrijfsuitoefening 0 Buitengewone baten en (lasten) na belastingen 2.329

Resultaat na belastingen 123


---


---- --