Ingezonden persbericht


Persbericht

LOGICACMG LEVERT SYSTEEM VOOR UITLEZEN DIGITALE
TACHOGRAAF

Combinatie van smartcard, authentificatie, identificatie en mobiele technologie

Amstelveen, 18 november 2004

LogicaCMG en de Inspectie Verkeer en Waterstaat (IVW) hebben een overeenkomst gesloten voor de realisatie en uitrol van een systeem voor het uitlezen van de digitale tachograaf. De tachograaf die in alle vrachtwagens en bussen is geïnstalleerd, is het controle apparaat voor de handhaving van de rij- en rusttijden van bus- en vrachtwagenchauffeurs. Het te realiseren systeem genaamd DIANTA, biedt IVW-inspecteurs ondersteuning bij het uitlezen van de tachograaf. De inspecteurs moeten vanaf augustus 2005 in staat zijn de tachograaf digitaal uit te lezen als gevolg van Europese regelgeving.

De inspectie levert een bijdrage aan het vergroten van de veiligheid van het nationale en internationale goederen- en personenvervoer. Door middel van uitvoering, toezicht en opsporing wil IVW veilig en duurzaam gebruik van de weg bevorderen, gelijke concurrentievoorwaarden realiseren en de sociale omstandigheden in het vervoer verbeteren. Eén van de middelen om toezicht te houden is de tachograaf. DIANTA moet de IVW-inspecteur die langs de kant van de weg zijn werk uitvoert, ondersteunen bij het uitlezen van de digitale tachograaf, het registreren van gegevens van analoge tachograafschijven, het plannen en verantwoorden van tijd en het registreren van inspecties.

De nieuwe digitale tachograaf zal net als de huidige analoge versie de registratie verzorgen van rij- en rusttijden, snelheid en gereden kilometers. Met de digitale tachograaf kan dit efficiënter en bovendien is het minder fraudegevoelig.

De inspecteurs worden uitgerust met een tablet PC van FujitsuSiemens. Deze tablet PC wordt via een smartcard verbonden aan de tachograaf die in het te inspecteren voertuig is gebouwd. De inspecteur kan zowel online als offline gebruik maken van de applicatie zodat hij altijd in staat is de meest recente informatie te verwerken en raadplegen. De inspecteur zal door deze oplossing op locatie digitaal kunnen inspecteren en handhaven.

De technische oplossing is gebaseerd op het client-server concept waarbij gebruik wordt gemaakt van mobiele communicatie via GPRS en van een smartcard voor een hoge mate van beveiliging.

Om de communicatie tussen de verschillende applicatielagen goed te laten verlopen wordt gebruik gemaakt van de middleware oplossing van Aventeon.

Haye Mensonides, Managing Director Public Sector van LogicaCMG: "dit systeem helpt IVW om op eenvoudige wijze en met een grote nauwkeurigheid haar inspecties uit te voeren. Het is een oplossing die gemakkelijk kan worden ingezet in andere landen die aan nieuwe Europese regelgeving moeten voldoen."


1