Gemeente 's-Hertogenbosch

17-11-2004

College wil financieel bijdragen aan plannen Zuid-Willemsvaart

Om de Zuid-Willemsvaart tussen 's-Hertogenbosch en Helmond op te waarderen tot hoofdvaarweg zijn twee grote investeringen nodig: omlegging rond 's-Hertogenbosch en vergroting en modernisering van drie sluizen met te kleine afmetingen tussen Veghel en Helmond. Het college stelt de gemeenteraad voor om -onder een aantal voorwaarden- 3 miljoen euro bij te dragen.

Het Rijk neemt binnenkort een besluit over de investeringen in de Zuid-Willemsvaart. De verwachting van Oost-Brabantse betrokkenen is dat het Rijk 291 miljoen euro zal investeren als de regio het restantbedrag van 60 miljoen financiert. Lukt dit niet dan overweegt de minister van Verkeer & Waterstaat om de middelen die gereserveerd zijn voor onder meer de omlegging van de Zuid-Willemsvaart rond 's-Hertogenbosch te investeren in andere binnenvaartprojecten in het land. Het schrappen van de financiën voor de omlegging kan nadelige gevolgen hebben voor 's-Hertogenbosch: het huidige tracé blijft dan zoals het is, zodat de barrièrewerking in de binnenstad blijft bestaan.

Het is belangrijk voor het bedrijfsleven in Oost-Brabant dat de Zuid-Willemsvaart gaat voldoen aan de Europese standaard voor binnenvaartvaarwegen, omdat dan een viervoudiging van het gebruik kan worden bereikt. Langs het kanaal ontstaan dan aanzienlijk meer logistieke mogelijkheden voor productie- en logistieke bedrijven. Het college stelt de gemeenteraad voor om een bijdrage te leveren van drie miljoen euro, onder een aantal voorwaarden, zoals:
-de omlegging en de vervanging van de sluizen moeten worden gerealiseerd voor 2015;

-de regionale belanghebbenden, rijk en/of provincie dragen de overige financiën bij.
De raad buigt zich in de vergadering van 21 december 2004 over dit voorstel en neemt dan een besluit.

De provincie heeft onlangs een bijdrage van ⬠30 miljoen toegezegd. Diverse andere partijen hebben intussen te kennen gegeven ook een bijdrage te overwegen, waaronder de gemeente Veghel, enkele gemeenten in de regio Eindhoven en het Waterschap Aa en Maas. Gedeputeerde Janse de Jonge van de provincie Noord-Brabant leidt de regionale actie om het restantbedrag op tafel te krijgen. Doelstelling is om in maart 2005 definitieve afspraken met het Rijk te maken over de investeringen.