Provincie Friesland


---

PERSINFORMATIE

Nummer: 296 SJT
Datum: 18 november 2004 - 09.00 uur

Voorlopige resultaten milieuhandhavingsestafette in Fryslân: voorlopig 53 overtredingen vastgesteld

Met nog drie uren te gaan heeft de 24-uurs milieuhandhavingsestafette 55 controles uitgevoerd in 27 Friese gemeenten, inclusief de Waddeneilanden. Tot dusver zijn de resultaten van 22 controles verwerkt. Daaruit blijkt dat er inmiddels 53 overtredingen van o.a. milieu-, water- en natuurwetten zijn vastgesteld. De komende drie uur volgen er nog zo'n 30 controles en zal er nog een grote hoeveelheid resultaten binnenkomen op het Communicatiecentrum.

Tot vanmiddag 12.00 uur wordt het stokje doorgegeven en worden er continu onaangekondigde controles uitgevoerd. De betrokken overheden in Fryslân voeren gedurende 24 uur controles uit bij bedrijven, op het water en in het landelijk gebied. De aard van de controles is divers: 35% vindt plaats bij bedrijven en inrichtingen, 9% van de controles heeft te maken met bouw- en woningtoezicht en bodem, 4% met de natuur, 5% vindt op het water plaats. 47% heeft te maken met integrale controle van bovengenoemde onderwerpen.

Voorlopige resultaten tot 09.00 uur
Van de 55 uitgevoerde controles zijn er nu 22 verwerkt. Er zijn acht processen verbaal opgemaakt en veertien bestuursrechtelijke afhandelingen, waarin de overtreder een termijn gesteld wordt om de overtreding ongedaan te maken, met een sanctie in het vooruitzicht.

Drie processen verbaal werden vannacht opgemaakt door Staatsbosbeheer en de politie. Op Terschelling was een stroper het haasje. Hij werd op heterdaad betrapt. Tevens werden twee eigenaren van loslopende honden bekeurd. De andere processen verbaal betroffen lozingen op oppervlaktewater en het verbranden van afvalstoffen.

De overige overtredingen hebben nog niet geleid tot bestuurlijk of strafrechtelijk optreden.

Acties vandaag
De controles van vanmorgen richten zich voornamelijk op afvalstoffen en gevaarlijke stoffen. De politie en provincie Fryslân controleren dit op de weg. Het Bureau Milieupolitie Fryslan, de politie te water, het Wetterskip, de douane en De Scheepvaart Inspectie Provincie Fryslân inspecteren de sluizen van Harlingen en Lemmer. Verder vindt er een laatste milieuvlucht plaats vanuit over de Friese elfsteden, waarbij speciaal gelet wordt op overtredingen in de natuur en het buitengebied.

De handhavende overheden en organisaties die deelnemen aan de handhavingsestafette zijn de Friese gemeenten (behalve Smallingerland, Kollumerland, Tytsjerksteradiel en Opsterland), de provincie Fryslân, het Wetterskip Fryslân, politie Fryslân, het ministerie van V&W (Rijkswaterstaat), het ministerie van VROM (inspectie), het ministerie van LNV (Algemene Inspectie Dienst) en natuurorganisaties (Staatsbosbeheer, Natuurmonumenten, it Fryske Gea, Friese Federatie van sportvissers) en de Samenwerkende Inspectie Waddenzee. Deze overheden werken samen binnen het Fries Milieu Overleg. De coördinatie van de estafette is in handen van het Servicepunt Milieuhandhaving Fryslân.


---- --