Gemeente Bergen op Zoom


Verslag WelstandMonumentenCommissie van 8 november 2004

Per 1 januari '03 is de nieuwe woningwet van kracht geworden. Voor de werkzaamheden van de WelstandMonumentenCommissie betekent dit onder andere dat voorafgaand aan de commissievergadering de agenda en het verslag openbaar gemaakt moeten worden. De vergaderingen van de WelstandMonumentenCommissie vinden in principe tweewekelijks op maandag plaats. Hieronder vindt u een overzicht van bouwplannen die in de vergadering van de WelstandMonumentenCommissie van maandag 8 november 2004 zijn behandeld.
Mocht u vragen hebben over de onderstaande bouwplannen dan kunt u van maandag-woensdag tussen 9.00 en 12.00 u. telefonisch contact opnemen met het secretariaat WMC, 0164-277536. Plannen die behandeld zijn in de WelstandsCommissie: § het vergroten van een woning aan Koning Willem I Straat 31 te Bergen op Zoom t.n.v. A. Proost Advies:
Niet akkoord. Gegeven de situatie en het profiel van de woning is een dakappel op het voordakvlak van de rijwoning ongewenst. Voorgestelde `voorgevel' wordt nog te onrustig geacht. In goed overleg met de ontwerper wordt voorgesteld het hogere deel van de gevel in een donkere steen conform plint uit te voeren en de entreepartij te voorzien van een bescheiden luifel. Opnieuw wordt onderstreept dat voorgestelde architectuur vraagt om een overtuigende detaillering en materiaalkeuze.
§ het vergroten van een woning met dakopbouw aan Wouwsestraatweg 26 te Bergen op Zoom t.n.v. M. Keller- Nieuwland
Advies:
Akkoord met het plaatsen van de kap.
§ het plaatsen van een kapconstructie op de woning aan Wouwsestraatweg 38 te Bergen op Zoom t.n.v. J.F.P. van Vegchelen
Advies:
Akkoord met het plaatsen van de kap.
§ het gedeeltelijk vernieuwen/veranderen van een bestaande bedrijfsruimte en gevel aan Van Konijnenburgweg 41 te Bergen op Zoom t.n.v. Hoppenbrouwers Autoschade B.V. Advies:
Aanhouden. Verzocht wordt om SAB 9006 te bemonsteren (kleur en materiaal), daarnaast wordt verzocht om de verhoging van de entreepartij overtuigender uit te werken (zodanig dat er geen lichtkier tussen opbouw en onderbouw ontstaat). En de reclamevoering in het algemeen wat bescheidener te houden. § het plaatsen van een veranda aan Riddertol 2 te Lepelstraat t.n.v. D.P.E. de Jong Advies:
Akkoord met plaatsen van de overkapping.
§ het plaatsen van een garage aan Vijverstraat 21 te Halsteren t.n.v. D.C.A.J. Hagens Advies:
Akkoord met het plaatsen van de garage. De commissie merkt op dat de weergave van de bestaande situatie nog steeds niet overeenkomt met de werkelijkheid. § het vergroten van een woning aan Gagelboslaan 6 te Bergen op Zoom t.n.v. W.A. Boschman Advies:
Akkoord met het vergroten van de woning. De opmerkingen van de commissie zijn verwerkt. Plannen die behandeld zijn in de MonumentenCommissie: § het aanbrengen van gevelreclame aan Molstraat 13 te Bergen op Zoom t.n.v. C. Abrahams

Advies:
Akkoord met het plaatsen van een uitsteekreclame in de Potterstraat. De commissie is teruggekomen op een eerder advies van 18 oktober, waarin geadviseerd wordt de reclame in de aanloop winkelstraat (Molstraat) te plaatsen. Als reden kan gegeven worden dat de aanvrager de winkelpui, die behoorlijk gedomineerd wordt door reclameteksten, verbouwt tot zijn oorspronkelijke vorm. Hierbij zal beperkt met reclame worden gewerkt. § het veranderen van de gevelreclame en het overschilderen van de winkelpui aan Wouwsestraat 12 te Bergen op Zoom t.n.v. Record Shop BV
Advies:
Akkoord met het veranderen van de winkelpui.
§ het gedeeltelijk veranderen van de plattegrond begane grond aan Burg. Stulemeijerln 8 te Bergen op Zoom t.n.v. Parochiebestuur Heilige Maagd Maria
Advies:
Aangehouden. De commissie kan zich de wijzigingen en verbeteringen voorstellen, doch vraagt d.m.v. een beperkt bouwhistorisch onderzoek onderbouwing van de wijzigingen in de diverse ruimten. Het dichtmetselen moet aan de buitenzijde omkeerbaar zijn en met verkenning worden uitgevoerd. § het renoveren van de voorgevel aan Steenbergsestraat 31 te Bergen op Zoom t.n.v. dhr. Theunisse / mw Siebelt Advies:
Akkoord met het restaureren van de voorgevel.
§ het vernieuwen van een kapconstructie aan Stationsstraat 9 te Bergen op Zoom t.n.v. J.L.M.ST Boudewijn Advies:
Akkoord met het ontwerp en detaillering, inclusief scheiding naastgelegen pand. Niet akkoord met de keuze van dakbedekking. De commissie opteert een natuurstenen lei. § het plaatsen van gevelreclame aan Stationsplein 11 te Bergen op Zoom t.n.v. ANTO tandtechniek Advies:
Akkoord met het beperkt aanlichten van de gevel. Niet akkoord met het reclameontwerp. De commissie constateert dat de plaats en de grootte van de reclame helemaal voorbij gaan aan het ontwerp van de gevel. De commissie spreekt dan ook haar waardering uit dat deze gevel weer in de oorspronkelijke staat is teruggebracht. Bij dit ontwerp is plaats gemaakt voor reclameteksten. De voorkeur gaat dan ook uit naar een bevestiging van de reclame op de plaats die in het gevelontwerp is aangewezen.
§ het plaatsen van buitenreclame aan Burg Van Hasseltstraat 50 B te Bergen op Zoom t.n.v. Gooren Lichtreclame B.V.
Advies:
Niet akkoord. De commissie houdt vast aan het eerder uitgebrachte advies bij het goedgekeurde plan uit 2002. Dit advies is destijds met veel zorg vormgegeven, waarbij het totale gevelbeeld ondanks de reclame toevoegingen nog steeds een verzorgd gevelbeeld toont. Dit is niet van toepassing op het voorliggende reclamevoorstel. § het geheel vernieuwen van de dakconstructie nabij Koepelstraat 5-9 te Bergen op Zoom t.n.v. Verhuur BSI, dhr. Verbist
Advies:
Akkoord met het vernieuwen van de dakbedekking. § het geheel vernieuwen van twee woningen aan Koepelstraat 5-9 te Bergen op Zoom t.n.v. G. Verbist Advies:

Akkoord met het ontwerp tot het bouwen van twee grondgebonden woningen. De commissie opteert wel het toepassen van trespa in het ontwerp te weren en te kiezen voor traditionele materialen.

§ het vernieuwen van rieten kap en schilderen gevels aan De Beeklaan 25a te Halsteren t.n.v. gemeente Bergen op Zoom
Advies:
Aanhouden. De commissie is getroffen door de originaliteit van het koetshuis. Mede gezien het voorstellen in het monumentenwacht rapport adviseert de commissie een bouwhistorische rapportage te vervaardigen. Wat het schilderen betreft is niet duidelijk of de bestaande kleuren behouden blijven. Het opnemen van een kleuronderzoek in het bouwhistorisch onderzoek wordt dan ook aangeraden. Plannen die behandeld zijn in de WelstandMonumentenCommissie: § het plaatsen van een ondergrondse verzamelcontainer aan hoek Rijtuigweg/Dubbelstraat te Bergen op Zoom t.n.v. Saver N.V.
Advies:
Akkoord met de plaatsing van de ondergrondse vuilcontainer container. De commissie adviseert de grijze kleur toe te passen zoals het straatmeubilair in het beschermde stadsgezicht. De exacte positionering van de container wordt ingewacht. Tenslotte vraagt de commissie aandacht voor de afwerking van de grondplaat in combinatie met de bestrating van de binnenstad.
§ het gedeeltelijk veranderen van een woonhuis (wijzigen voorgevel) aan Koepelstraat 17 te Bergen op Zoom t.n.v. F.J.C. Hoekstra
Advies:
Aanhouden. De commissie is van mening dat het bestaande pand zodanige cultuurhistorische kwaliteiten heeft en bovendien nog grotendeels authentiek is, dat het zondermeer voorrang verdient om voorgedragen te worden voor de gemeentelijke monumenten lijst. Thans voorgelegd bouwplan betekent een ingrijpende wijziging van m.n. de onderbouw van de voorgevel. Gelet op eerder genoemde monumentale aspecten wordt een dergelijke ontwikkeling zeer ongewenst geacht.
§ het wijzigen van de winkelpui aan Zuivelstraat 31 te Bergen op Zoom t.n.v. Beheersmaatschappij Groenen Advies:
Akkoord met het voorliggende plan


---- --