Ingezonden persbericht


PERSBERICHT 18 november 2004

Driekwart van de bedrijven blijft bij zijn arbodienst

Driekwart van de bedrijven met vijf of meer werknemers blijft bij zijn arbodienst, ook als de verplichte winkelnering vervalt; 11 procent verwacht na 1 juli 2005 de arbozorg elders te gaan inkopen, bijvoorbeeld bij een verzekeraar. Andere werkgevers zijn zich nog aan het oriënteren. Dat blijkt uit onderzoek Liberalisering arbodiensten dat het bureau Heliview heeft uitgevoerd onder brancheverenigingen en werkgevers.

Uit de jaarlijkse Arbodiensten- en Reïntegratiemarktmonitor, die Heliview tegelijkertijd heeft uitgebracht, blijkt de waardering van werkgevers voor arbodiensten wederom te zijn toegenomen. In 2003 gaven bedrijven hun arbodienst gemiddeld een 6,5, inmiddels is dat een 6,9. Driekwart van de werkgevers geeft zijn arbodiensten een 7 of hoger.

Ook op deelaspecten scoren arbodiensten in 2004 beter dan in 2003. Werkgevers zijn vooral beter te spreken over mate waarin de arbodienst eigen initiatief tonen. Dit aspect werd jarenlang als onvoldoende gezien maar wordt nu beoordeeld met een 6,3. Alleen op het aspect 'bruikbaarheid van de adviezen van de bedrijfsarts' is er sprake van een lichte achteruitgang.

Verder blijken de contacten tussen arbodienst en bedrijven steeds intensiever. Exact driekwart van de bedrijven heeft het afgelopen jaar contact gehad met zijn arbodienst. Van de vestigingen met meer dan 100 werknemers heeft 100 procent contact gehad met zijn arbodienst in de maand voorafgaande aan de enquête. Alle grote arbodiensten scoren een voldoende. 78 procent van de vestigingen geeft aan zich ondersteund te voelen door zijn arbodienst, 4 procent meer in 2003.

De Arbodiensten- en Reïntegratiemarktmonitor is een jaarlijks onderzoek van het Bredase onderzoeksbureau Heliview op basis van ruim 700 telefonische enquêtes onder vestigingen van tussen de 4 en 500 werknemers. De monitor is inmiddels voor de zevende maal uitgevoerd. Vanaf 2002 is de Brancheorganisatie Arbodiensten (BOA) bij het onderzoek betrokken.

Kern van het onderzoek Liberalisering arbodienstverlening is een kwalitatief onderzoek onder elf uiteenlopende brancheorganisaties. De resultaten hiervan zijn aangevuld met de uitkomsten van enkele specifieke vragen aan dezelfde 700 werkgevers die zijn geënquêteerd voor de monitor.