CDA

CDA
18-11-04
Oomen-Ruijten over Lissabon-strategie: minder strategie, meer resultaat
De lidstaten van de Europese Unie moeten minder strategische nota´s produceren en meer harde en resultaatgerichte afspraken maken om de economie van de EU-landen vlot te trekken. Nederland heeft in dit proces een goede rol gespeeld.

Dit is de kern van de boodschap van CDA-Europarlementarier Ria Oomen-Ruijten (woordvoerder sociaal beleid) in debat met de Nederlandse premier Jan-Peter Balkenende over de resultaten van de Europese Raad van 4 en 5 november jl.

Oomen-Ruijten: "Het gaat met name om de zogenaamde Lissabon-doelstelling. Het concurrerend maken van de Europese Unie op wereldniveau, met name door het investeren in mensen, onderzoek en innovatie, om zo de groei en de werkgelegenheid te simuleren, zonder daarbij de stabiliteit en duurzaamheid in gevaar te brengen. Sociale cohesie en duurzaamheid kunnen enkel en alleen bereikt worden wanneer we in staat zijn om Europa weer een echte speler te laten worden op de wereldmarkt. Economisch beter worden is geen doel op zichzelf, maar is een noodzakelijke voorwaarde om het Europese sociale model dat is gebouwd op solidariteit tussen werkenden en uitkeringsgerechtigden, tussen jong en oud, te behouden, ook voor de komende generaties. Ik vind dat de EU in staat moet zijn met simpelere procedures hardere afspraken voor de lidstaten te maken. Het Lissabon-proces is teveel strategie en te weinig praktijk."

In dit verband vind Ria Oomen-Ruijten ook het andere speerpunt van het Nederlands voorzitterschap van groot belang. Zij doelt hiermee op de vermindering van de administratieve regeldruk. Oomen-Ruijten: "Ik roep in herinnering het verslag van collega Doorn jl. april in dit Parlement. Het Europees Parlement is het eerste parlement van de EU dat ook de eigen wijzigingsvoorstellen wil onderwerpen aan een impact-toets. Op die manier is vooraf bekend welke financiële gevolgen een amendement heeft voor het bedrijfsleven. Dit voorbeeld verdient navolging in nationale parlementen."