Ingezonden persbericht


Bekendmaking Ooa Boek van het Jaar prijzen
Op donderdag 18 november 2004 zijn in de Janskerk te Utrecht de Ooa vakjury prijs en de Ooa publieksprijs uitgereikt. De boeken 'Spel met betekenissen', 'Shared Servicecenters' en 'Behoorlijk ondernemingsbestuur' vielen in de prijzen, vanwege hun actuele en relevante bijdrage aan het organisatie adviesvak.

De Orde van organisatiekundigen en -adviseurs (Ooa) reikt sinds 1981 jaarlijks een Boek van het jaar vakjuryprijs uit aan de beste Nederlandse publicatie op het vakgebied van organisatiekunde. Daarnaast buigen ook de Orde leden zich in regionale leeskringen over een aantal door de vakjury geselecteerde titels. Uit de beoordeling van de regionale leeskringen, komt de Ooa publieksprijs voort.

Ooa Vakjury prijs
De vakjury uitte in haar rapport lof over de kwaliteit van de 150 boektitels, die dit jaar waren voorgedragen voor de Ooa boek van het Jaar procedure. Uiteindelijk heeft de vakjury zich met name gebogen over de boeken Spel met betekenissen (auteurs Ruud Voigt en Willem van Spijker) en het boek 'Shared Servicecenters' (auteur Hans Strikwerda in samenwerking met Stichting Management Studies SMS). De boeken vertegenwoordigen verschillende stromingen. Strikwerda gaat er van uit dat organiseren een rationeel proces is en Voigt en van Spijker met hun groep auteurs verhalen over de irrationaliteit van het organiseren en wat daar van te leren valt. De vakjury is van mening dat beide boeken vanuit hun eigen meetlat voor vakgenoten stimulerend, verheffend en geestverruimend zijn en tevens goede ingangen bieden voor toepassing. Vanuit haar optiek dat de vakjury niet kan bepalen wat het echte organisatieadvies vak is, is zij daarom tot de verassende conclusie gekomen om aan auteurs van beide boeken de Ooa vakjuryprijs uit te reiken.

Ooa Publieksprijs
Dit jaar konden de Orde leden zich binnen 4 regionale leeskringen buigen over 4 verschillende titels:
1. Geluk in Zaken: met de 25 wetten van geluk (Peter ten Hoopen)
2. Het nieuwe werken (Ben Ligteringen)

3. Behoorlijk ondernemingsbestuur: lessen uit de boekhoudschandalen
4. Spelen met betekenis: verhalen over succesvol vernieuwen bij de overheid Iedere regio heeft de 4 boeken gerangschikt voor de publieksprijs. Daarbij bleken de regio's sterk verschillend te oordelen. Uiteindelijk heeft de publieksjury in haar wijsheid besloten om het boek Behoorlijk Ondernemingsbestuur van Ruud Pruijm de publieksprijs toe te kennen, vanwege het maatschappelijk belang van het onderwerp en de gedegen opbouw van het boek
---

Op dit persbericht rust een embargo tot 18 november 17.00 uur.