Netwerk


VANAVOND IN NETWERK

Uitzending Netwerk: Scholen moeten alert zijn op extremisme

Onderwerp: Scholen moeten alert zijn op extremisme Uitzenddatum: Do. 18 november 2004, 20.30u
Verslaggeving: Habtom Yohannes

Scholen moeten alerter reageren op het opkomende extremisme onder leerlingen. Nieuwe regels en nieuw beleid zetten geen zoden aan de dijk. Dat bleek gisteravond uit een gesprek tussen minister Van der Hoeven (Onderwijs) en twintig onderwijsorganisaties, waaronder de Besturenraad. Netwerk spreekt met H. Strietman, directeur Besturenraad.

'Hoop en toekomst'
Strietman zei gisteren in het Journaal dat tegenstellingen tussen leerlingen niet groter mogen worden. âEen school is een plaats van hoop en van toekomst,â zei Strietman.

Tegenstellingen onnodig groot gemaakt
Volgens de onderwijsorganisaties heeft de politiek de tegenstellingen tussen leerlingen onnodig groot gemaakt. De organisaties hebben de minister nu opgeroepen om te voorkomen dat er in bijvoorbeeld debatten âverder olie op het vuur wordt gegooidâ. âWant tegenstellingen worden meer aangescherpt dan wij met elkaar op de school kunnen verdragen. Daardoor ontstaat ook meer angst dan nodig is,â aldus Strietman.

Oproep
De minister sprak met de organisaties nadat die vorige week in de grote kranten hadden opgeroepen tot samenwerking en respect na de onrust die was ontstaan na de moord op Theo van Gogh en brandstichtingen in scholen, moskeeën en kerken.