Netwerk


VANAVOND IN NETWERK

Uitzending Netwerk: Leven in het land van 'nee'

Onderwerp: Leven in het land van 'nee'
Uitzenddatum: Do. 18 november 2004, 20.30u
Verslaggeving: Margje Fikse



De Iraanse schrijfster en documentaire- maakster Roya Hakakian was 13 toen Ayatollah Khomeini aan de macht kwam. Haar tienerjaren zijn daardoor gekleurd door de revolutie, de oorlog tegen Irak, maar vooral door de groeiende onderdrukking. In Netwerk vanavond haar verhaal.

Huiverig
Hakanian ontvluchtte Teheran in 1984. Pas twintig jaar later heeft ze haar herinneringen aan die tijd in boekvorm gegoten, Leven in het land van âneeâ. In eerste instantie was ze huiverig om het allemaal op te schrijven.

Schatten
âWanneer je niets meer te bewaken hebt, bewaak je je herinneringenâ, schrijft ze in haar memoires. âJe brengt je schatten niet aan het licht, uit angst dat de details, droevige of vrolijke, daardoor hun scherpte zullen verliezen.â

Veranderingen
In het boek beschrijft ze haar familie, vrienden en haar normale schoolleven vlak voor en tijdens de revolutie in Iran. Ook vertelt ze over de grote veranderingen in de politiek en in het sociale leven in die periode.

Joods
Ze vertelt hoe make-up werd verbannen uit het straatbeeld en islamitische, verhullende kleding verplicht werd. Als Joods meisje heeft Hakakian het moeilijk. Daarom noemt ze Iran âhet land van âneeââ, het land van de voortdurende afwijzing.

As van het kwaad
Verslaggeefster Margje Fikse praat met Hakanian âtegenwoordig woonachtig in Amerika en producente bij CBS 60 minutes- over haar leven in het roerige Iran. Ook spreekt ze over de situatie waarin het land nu verkeert en over de 'As van het kwaad', waar Iran volgens de Amerikaanse president Bush deel van uitmaakt.

Leven in het land van âneeâ. Opgroeien als meisje in revolutionair Iran van Roya Hakakian ligt nu in de boekhandel (Forum, ISBN 90 255 39180)