Ingezonden persbericht


Persbericht, 18 november 2004

Schieten via internet

door Gieljan de Vries

Een jachtgeweer richten en afvuren via het internet: het is een bizar idee, maar ondertussen wél werkelijkheid, meldt de populair-wetenschapelijke website www.kennislink.nl. Texaan John Underwood wil zijn wapen, dat nu op de schietbaan staat, in de toekomst in het wild plaatsen. Jagen via het net?

Ingewikkeld is John Underwood's apparatuur niet. De jager uit Bexar County in Texas heeft een jachtgeweer voorzien van servomotoren, een webcam en het geheel via een pc aan het internet gehangen. Bezoekers van Underwood's website kunnen het geweer nu tegen betaling reserveren en van achter de eigen pc hun schietkunsten uitproberen. Nee, het is echt geen simulatie à la Halo of Unreal Tournament, maar kille werkelijkheid.

Underwood wacht alleen nog op een snelle internetverbinding naar zijn ranch: daarmee kunnen zijn bezoekers snel genoeg reageren om langslopende dieren neer te schieten. Underwood wil dieren importeren om de bezoeker variatie te bieden. Rendieren, antillopes en wilde varkens zullen allemaal voor de loop langstrekken. Een assistent ter plaatse haalt geschoten dieren op. Tegen betaling krijgt de bezoeker dan de opgezette kop van zijn 'vangst' toegestuurd.

"Een walgelijke ontwikkeling", zegt Niels Dorland, woordvoerder van de Nederlandse Dierenbescherming. "Een beetje vanachter de pc zitten te knallen, dat heeft geen enkel doel." De Dierenbescherming huldigt het principe van 'nee, tenzij' over de jacht: alleen zwaarwegende argumenten als schade door overpopulatie of een bedreiging van de volksgezondheid zijn reden genoeg om jacht toe te staan. Plezierjacht is dat uitdrukkelijk niet.

Ook Eline Struik van de Koninklijke Nederlandse Jagers Vereniging (KNJV) is niet te spreken over de Texaanse site. "Dit heeft niets met jacht te maken," zegt ze in een reactie: "echte jacht is buiten bezig zijn. Niet via het internet op dieren schieten."

Maatregelen

Nederlandse voor- en tegenstanders van de jacht zijn niet de enigen die verontrust naar Underwoods project kijken. Ook in Texas trekt zijn site de aandacht, maar er lijkt niets aan de plannen te doen. Mike Berger, directeur Wildlife van het Texaanse Parks and Wildlife departement: "De wet verbiedt Underwood alleen om op bepaalde dieren, zoals inheemse herten en vogels, te jagen." Volgens de Texaanse voorschriften mag Underwood via het internet best jachtpartijen op andere dieren organiseren.

"In Nederland hebben we de Flora- en faunawet om dieren te beschermen", zegt Dorland: "maar er is niets wat een Nederlander verbiedt van die site gebruik te maken." Vanuit het ene land op dieren in een ander land jagen, daar is gewoonweg geen wetgeving over. Of de site aangepakt kan worden, betwijfelt hij. "Je kunt via de provider proberen de site uit de lucht te halen. Maar in het verleden is gebleken dat zoiets lang niet altijd lukt."

-----

Noot (