D66

Volgens D66-kamerlid Boris van der Ham dreigt Nederland de boot te missen met research and development in de voedingsindustrie. `Nu loopt Nederland voorop, maar er is een groot gevaar dat dit beetje bij beetje verdwijnt, omdat concurrerende landen meer investeren. Het investeringsklimaat voor groene innovaties moet worden verbeterd. Dat is goed voor het milieu en goed voor de economie'.

Tijdens het debat over de landbouwbegroting stelde D66 een aantal maatregelen voor om groene innovatie te stimuleren. Zo willen de Democraten dat Nederland van de export van biomassa voor energieopwekking een speerpunt maakt. Van der Ham: `Nederlandse bedrijven kunnen als producent maar ook als verwerker en transporteur van biomassa een grote rol kan spelen. De Rotterdamse haven heeft hier grote interesse in, maar de regie moet vanuit de politiek komen'. Boris van der Ham voert campagne voor diervriendelijker vlees

Samen met de PvdA stelt D66 voor om overheidsbekostiging van regionale projecten voortaan te koppelen aan de toepasbaarheid in de landbouw. Het ministerie van Landbouw moet de honderden miljoenen die zij elk jaar uitgeeft aan onderzoek breder aanbesteden. `Het is nu te lastig voor nieuwe onderzoeksinstellingen om mee te dingen naar opdrachten, terwijl hier vaak veel innovatieve kracht zit. Zo kunnen we bovendien meer buitenlandse R&D-instituten geprikkeld om zich in Nederland te vestigen'. Onderzoeksinstituten moeten bij de aanbesteding aantonen dat ze samenwerken met het Midden en Kleinbedrijf.

Ook wat betreft de kwaliteit van het voedsel is er volgens D66 nog een wereld te winnen. Van der Ham stelt voor, dat de ministeries van Volksgezondheid en Economische Zaken samen een aanvalsplan ontwikkelen om het voedsel veiliger en beter te maken. Innovaties kunnen er ook aan bijdragen dat er minder mensen met zwaarlijvigheid kampen. `Voedselinnovaties zijn niet alleen economisch heel interessant, maar kunnen ook bijdragen aan de volksgezondheid,' aldus Van der Ham.

Opnieuw vraagt D66 ook aandacht aan de verbetering van het dierenwelzijn in de bio-industrie. Van der Ham: `In 2004 gebeuren er nog altijd dingen in de bio-industrie die ik middeleeuws zou willen noemen. Daar moet echt iets aan veranderen. Er zijn ook best manieren waarop dat kan'. Zo wil D66 dat vlees in de supermarkten wordt gelabeld, zodat consumenten in één oogopslag kunnen zien hoe diervriendelijk het is geproduceerd. In Zwitserland werkt een dergelijke systeem op dit moment al goed. D66 wil ook dat boeren die investeren in dierwelzijn, die investeringen voortaan van de belasting mogen aftrekken. Het onverdoofd castreren van varkens, en andere verminkingen van dieren, wordt als het aan D66 ligt zo snel mogelijk verboden. .

D66 kwam eerder dit jaar al met een notie over gewenste veranderingen in de bio-industrie.

17-11-2004 18:51