VVD



Nieuws

18 nov 2004 - VVD: Landen met kindsoldaten
schrappen uit OS-budget

De VVD heeft de minister van Ontwikkelingssamenwerking gevraagd om voor dinsdag aanstaande de Tweede Kamer opheldering te verschaffen over het feit dat in Rwanda en Oeganda kindsoldaten worden ingezet in het reguliere leger. Rwanda en Oeganda staan beiden op de lijst van landen waar Nederland een bijzondere ontwikkelingsrelatie mee onderhoudt.

Zsolt Szabo, woordvoerder Ontwikkelingssamenwerking voor de VVD in de Tweede Kamer wil weten of deze feiten juist zijn en welke beleidsconsequenties de minister hieruit trekt. ,,Beide landen nemen het niet zo nauw als het gaat om zaken als mensenrechten en het tegen gaan van corruptie", stelt Szabo. Derhalve heeft de VVD in haar recentelijk uitgebrachte rapport over ontwikkelingssamenwerking 'Duurzame Armoede; 35 jaar Nederlands ontwikkelingsbeleid' (te lezen via: www.vvd.nl ) reeds als advies vermeld deze landen af te voeren van de landenlijst.

Indien de beschuldigingen juist zijn dat deze landen ook nog kinderen misbruiken voor militaire doeleinden zal wat de VVD betreft de huidige ontwikkelingsrelatie met die landen per direct moeten worden bevroren. Tijdens een algemeen overleg met de ministers van
Ontwikkelingssamenwerking en Buitenlandse Zaken komende week woensdag zal de VVD dit onderwerp op de agenda plaatsen. ,,Het kan niet zo zijn dat ontwikkelingsgelden van de Nederlandse belastingbetaler naar corrupte landen gaan die internationale afspraken willens en wetens schenden op het gebied van kinderrechten en waar burgerlijke en politieke vrijheden systematisch niet worden gerespecteerd. Ontwikkelingssamenwerking is bedacht om voorwaarden te scheppen voor ontwikkeling. Als landen in feite aangeven niet mee te willen doen dan moet je stoppen met ze te belonen met miljoenen euro's voor slecht gedrag," concludeert Zsolt Szabo.

18 november 2004