---

Kamervragen en antwoorden
---

Beantwoording vragen over uitlatingen van de Nederlandse commandant in Irak

18-11-2004 15:30:00

Graag bied ik u hierbij de antwoorden aan op de schriftelijke vragen gesteld door het lid Van Baalen over de in de media geuite kritiek van de commandant van de Nederlandse troepen in Irak over het optreden van de Amerikaanse troepen in dat land. Deze vragen werden ingezonden op 28 oktober met kenmerk 2040502430).

DE MINISTER VAN DEFENSIE

1.Heeft u kennisgenomen van het interview van luitenant-kolonel Matthijssen, commandant van de Nederlandse troepen in Irak, waarin hij het optreden van de Amerikaanse troepen in Irak bekritiseerd? Geldt dit ook voor het citaat: ´everybody is aware of how the Iraqi population is looking at the Americans now. They are happy that the Americans liberated them from Saddam Hussein, but I wonder if the population is still happy with what the Americans are doing now?´ Ja.

2. Was u op de hoogte van het door luitenant-kolonel Matthijssen gegeven interview? Zo ja, werd hij bij het interview ondersteund door Defensie Voorlichting? Sprak hij namens de regering? Ja.

3. Bent u van Amerikaanse zijde op het bovengenoemd interview aangesproken en op welke wijze is dat gebeurd? Hoe heeft u gereageerd? De Nederlandse regering is niet van Amerikaanse zijde over het interview aangesproken.

4. Bent u bereid in te gaan op de geuite kritiek en daarbij aan te geven in hoeverre u deze kritiek deelt danwel afwijst?

5. Acht u het juist dat leidinggevende Nederlandse militairen zich in het openbaar uitlaten over het optreden van coalitiepartners? De luitenant-kolonel Matthijssen stelt terecht dat de toestand in de verschillende gebieden in Irak nogal uiteenloopt en dat ook de wijze van optreden verschillen vertoont. De uitlatingen zijn geen kritiek op de Amerikaanse wijze van optreden, maar een blijk van voldoening over de Nederlandse wijze van optreden.

Wel vraagt Mathijssen passerende Amerikaanse konvooien rekening te houden met de Nederlandse wijze van optreden en hun eigen optreden hieraan aan te passen. Hiervoor is in de militaire lijn in het verleden reeds aandacht gevraagd.

6. Bent u bereid deze vragen voor de behandeling van de Defensiebegroting te beantwoorden? Ja.