Gemeente Alkmaar


Allochtone vrouw meer participeren in Alkmaarse samenleving

Alkmaar, 19 november 2004

De allochtone vrouw in Alkmaar moet meer participeren in de Alkmaarse samenleving, vinden de gemeente Alkmaar en de commissie PaVEM. De gemeente Alkmaar en de commissie Participatie van vrouwen uit etnische minderheidsgroepen (PaVEM) ondertekenen donderdag 18 november een convenant waarin zij zich voor deze participatie gaan inzetten. Met name taalachterstand en culturele afstand nemen een belangrijke plaats in.

Alkmaarders met een niet-westerse achtergrond zijn niet anders dan andere Alkmaarders. Ook zij nemen hun verantwoordelijkheid om een plek in de samenleving te vinden. Daar waar culturele afstand en een achterstand in taal hen belemmerd die verantwoordelijkheid te nemen, vindt de gemeente het haar taak aanvullend beleid te ontwikkelen en voorwaarde te scheppen om de integratie tussen deze en alle andere Alkmaarders te bevorderen.

De cijfers
Alkmaar telt ongeveer 94.000 inwoners. Ruim 5.700 daarvan zijn vrouwen met een niet-westerse achtergrond. Uit landelijk onderzoek blijkt dat 29% van de volwassen allochtone vrouwen in een maatschappelijk isolement verkeert. Voor Alkmaar zou het op basis van dat percentage om 1.100 vrouwen gaan. Alkmaar vindt het belangrijk deze vrouwen in de Alkmaarse samenleving te betrekken. In deze tijden zijn goede contacten van autochtone en allochtone medemensen enorm belangrijk. Alleen op die manier kan Alkmaar als een goede multi-culturele stad functioneren.

PaVEM
De commissie PaVEM is in juli 2003 ingesteld onder leiding van Paul Rosenmöller en heeft tot doel de maatschappelijke participatie van vrouwen uit etnische minderheidsgroepen te bevorderen. De commissie ondersteunt gemeenten waar nodig bij deze bevordering en bij het vormgeven van de lokale regierol.

Drie speerpunten
De commissie onderscheidt drie speerpunten in haar doelstelling allochtone vrouwen meer bij de samenleving betrekken: taalplus, werk en de maatschappelijke dialoog. De gemeente Alkmaar doet al het nodige aan deze punten. Zo worden er in Alkmaar taal- en conversatielessen gegeven en krijgen sommige vrouwen de mogelijkheid om binnen een organisatie stage te lopen.

Meer dan gemiddeld
Het convenant telt een aantal nieuwe initiatieven om de participatie van allochtone vrouwen te bevorderen. Zo worden er voortaan ook bij de mensen thuis taallessen gegeven. Voor sommige vrouwen neemt dat een drempel weg om les te nemen. Nieuw is bijvoorbeeld ook het project `Meer dan gemiddeld'. Dit project richt zich op het aanbieden van stages aan werkloze allochtone vrouwen door bedrijven. Een aantal allochtone vrouwen zal worden gevraagd als rolmodel op te treden. Dat betekent dat zij allochtone vrouwen begeleiden, maar ook contact onderhouden met de werkgevers. Op deze manier moeten wederzijdse vooroordelen over allochtone vrouwen op de arbeidsmarkt weggenomen worden.

Maatschappelijk dialoog
De gemeente gaat een `participatieteam allochtone vrouwen' in het leven roepen. Dit team richt zich op de doelgroep (allochtone vrouwen), maar ook op wijkraden en andere verenigingen. Dit team, bestaande uit allochtone vrouwen met een goede maatschappelijke positie, moet de gemeente adviseren voor concreet beleid voor de bevordering van participatie van allochtone vrouwen.

Bedrijfsleven
De gemeente Alkmaar gaat het bedrijfsleven vragen om arbeidsplaatsen te reserveren voor allochtone vrouwen. Via deze weg kunnen allochtone vrouwen een goede start maken en zo deelnemen aan het arbeidsproces.

19 november 2004