Fortis Bank

Fortis Bank sluit zich aan bij het European Carbon Fund

Op 18 november 2004 ondertekenden Fortis Bank, Caisse des dépôts en IXIS Corporate & Investment Bank een overeenkomst in het raam van de lancering van het European Carbon Fund *.

Fortis Bank zal EUR 15 miljoen investeren en aan de zijde van Caisse des dépôts (EUR 25 miljoen) optreden als copromotor van dit eerste niet-gouvernementele beleggingsfonds gewijd aan marktmechanismen die het broeikaseffect helpen bestrijden.

Caisse des dépôts en Fortis Bank zullen de meerderheid uitmaken in de Raad van Bestuur van het fonds en zullen vertegenwoordigd zijn in het beleggingscomité van IXIS Environnement & Infrastructures, de beheersmaatschappij van het fonds.

Het European Carbon Fund mikt op een inschrijvingsbedrag van EUR 100 miljoen en vertrouwt de plaatsing daarvan toe aan IXIS Corporate & Investment Bank. Verscheidene financiële instellingen en grote internationale bedrijven hebben al aangegeven geïnteresseerd te zijn in dit innovatieve product dat een goed alternatief biedt voor de op de financiële markten aangeboden producten.

IXIS Environnement & Infrastructures, een dochteronderneming van IXIS Corporate & Investment Bank, is een erkende beheersmaatschappij die ook het Fonds pour l'Environnement et la Maîtrise de l'Energie (FIDEME) beheert.

IXIS Corporate & Investment Bank, de financierings- en beleggingsbank van Groupe Caisse d'Epargne, biedt institutionele beleggers, ondernemingen, financiële instellingen en lagere overheden financiële diensten met een hoge toegevoegde waarde. FortIs Bank maakt deel uit van Fortis, een internationale financiële dienstverlener in bankieren en verzekeren. Met een marktkapitalisatie van EUR 25,8 miljard (31/10/2004) behoort Fortis tot de 20 grootste financiële instellingen van Europa.


* De afdeling Financial Engineering van IXIS Corporate & Investment Bank structureert het European Carbon Fund, dat gaat optreden als koper van CO2 -emissierechten. Het fonds heeft tot taak de voor deze nieuwe markt benodigde liquiditeiten te creëren en in te spelen op de indekkingsbehoefte van de 12.000 industriële installaties die onderhevig zijn aan de Europese reglementering inzake broeikasgassen. Als SICAV naar Luxemburgs recht zal het European Carbon Fund, binnen de context van een gediversifieerd beleggingsbeleid, inspelen op mechanismen gereglementeerd door de Europese markt voor emissiequota's en -kredieten die op 1 januari 2005 van start gaat.