Vopak NV

Koninklijke Vopak N.V.
Westerlaan 10

3016 CK Rotterdam

Persbericht

Vopak: Ontwikkeling bedrijfsresultaat
kernactiviteiten 3e kwartaal in lijn met 2003

Rotterdam, 19 november 2004


· Bedrijfsresultaat uit kernactiviteiten exclusief bijzondere posten over derde kwartaal 2004: EUR 39,5 miljoen (derde kwartaal 2003: EUR 40,3 miljoen).
· Ondanks zwakkere dollar betekent dit ten opzichte van het tweede kwartaal 2004 een stijging van EUR 0,9 miljoen.

· Nettofinancieringspositie per ultimo september 2004: EUR 496,0 miljoen (ultimo 2003 EUR 608,5 miljoen)

· Vopak handhaaft verwachting bedrijfsresultaat kernactiviteiten exclusief bijzondere posten over het gehele jaar 2004: rond EUR 150 miljoen.

Resultaat

Koninklijke Vopak N.V. maakt bekend dat het bedrijfsresultaat uit kernactiviteiten exclusief bijzondere posten voor het derde kwartaal van 2004 EUR 39,5 miljoen bedraagt (2003: EUR 40,3 miljoen). Gecorrigeerd voor een negatief valutaresultaat van EUR 0,9 miljoen betekent dit een nagenoeg gelijk bedrijfsresultaat in vergelijking tot dezelfde periode in 2003.

De bedrijfsresultaten van de divisies Chemie EMEA en Noord-Amerika hebben zich in het derde kwartaal gestabiliseerd rond het niveau van de eerste twee kwartalen van 2004. De reeds eerder gerapporteerde positieve bedrijfsontwikkelingen, bij de divisies Azië, Olie EMEA en Latijns-Amerika hebben zich voortgezet. Dit heeft geleid tot een bedrijfsresultaat in het derde kwartaal dat ondanks de zwakkere dollar EUR 0,9 miljoen hoger is dan het bedrijfsresultaat over het tweede kwartaal van dit jaar.

Nettofinancieringspositie

De nettofinancieringspositie per ultimo september 2004 bedraagt EUR 496,0 miljoen (ultimo 2003: EUR 608,5 miljoen).

Vooruitzichten

Onvoorziene omstandigheden voorbehouden, handhaaft Vopak de verwachting dat het bedrijfsresultaat uit kernactiviteiten exclusief bijzondere posten over het gehele jaar 2004 rond het niveau van EUR 150 miljoen zal uitkomen.

Marktontwikkelingen Chemie en Olie

De vraag naar opslagcapaciteit in chemie Rotterdam en Noord Amerika heeft zich, mede door eenmalige contracten op de spot markt, tegen het einde van het derde kwartaal positief ontwikkeld. Daarnaast leiden positieve ontwikkelingen op de chemiemarkten tot toenemende productie en bereidheid bij producenten om voorraadposities uit te breiden. Gevolg hiervan is enige toename van de vraag naar opslagcapaciteit en van de doorzetten in de maanden oktober en november voor de hubterminals in chemie Rotterdam en Noord-Amerika.

Blijvende onevenwichtigheden tussen productielocatie en consumptielocatie op de oliemarkt hebben een positief effect op de vraag naar olieopslagcapaciteit. Deze trend werd versterkt als gevolg van gestegen consumptie van stookolie in China. Daarnaast waren er ook positieve ontwikkelingen op de bunkermarkten in Rotterdam en Singapore waar te nemen. De verwachting is dat deze trends zich voort zullen zetten.


Gang van zaken 3e kwartaal per divisie

In vergelijking met dezelfde periode vorig jaar steeg de omzet binnen de divisie Chemie EMEA op vrijwel alle locaties met uitzondering van de binnentankvaart. Bij de opslag van dierlijke en plantaardige oliën en vetten in Vlaardingen was sprake van een resultaatsverbetering ten opzichte van het derde kwartaal 2003. Het bedrijfsresultaat van de divisie kwam, mede onder invloed van eenmalige kosten, voor het derde kwartaal uit op EUR 8,4 miljoen (2003: EUR 9,6 miljoen).

Het in 2003 gestarte investeringsprogramma in stookolie-infrastructuur in Europoort is in het derde kwartaal van 2004 nagenoeg afgerond en de beschikbare capaciteit wordt thans optimaal benut. Voornamelijk dankzij deze omzettoename is het bedrijfsresultaat in de divisie Olie EMEA voor het derde kwartaal verder verbeterd tot EUR 14,0 miljoen (2003: EUR 11,6 miljoen).

In Azië kwam het bedrijfsresultaat uit op EUR 13,6 miljoen vergeleken met EUR 14,1 miljoen in het derde kwartaal 2003. Gecorrigeerd voor een valuta-effect van EUR 1,0 miljoen is de toename ten opzichte van 2003 voornamelijk afkomstig uit een verbeterd resultaat in de olie- en chemieopslag in Singapore. In Oktober is in China het eerste deel van fase één van de industriële terminal in Caojing (bij Sjanghai) in bedrijf genomen. Verwacht wordt dat deze terminal reeds in 2005 positief zal bijdragen aan de winst.

In Noord-Amerika was de omzetstijging in lokale valuta niet voldoende om de kostenstijging te compenseren. Inclusief een negatief valuta-effect van EUR 0,5 miljoen daalde het bedrijfsresultaat tot EUR 3,3 miljoen vergeleken met EUR 5,0 miljoen over het derde kwartaal in 2003.

Vopak Latijns-Amerika heeft ondanks een negatief valuta-effect van EUR 0,4 miljoen het bedrijfsresultaat zien toenemen tot EUR 4,2 miljoen (2003: EUR 4,1 miljoen). Deze verbetering is gelijkmatig over het hele continent verdeeld.

Belangrijke data:

Op 4 maart 2005 zullen de resultaten over het boekjaar 2004 bekend worden gemaakt. De jaarlijkse Algemene Vergadering van Aandeelhouders zal worden gehouden op 28 april 2005.

Bijlagen:


1 Specificatie bedrijfsresultaat

2 Valutakoersen

3 Toepassing van de International Reporting Standards (IFRS)


2

Profiel
Koninklijke Vopak N.V. biedt wereldwijd onafhankelijke tankterminalcapaciteit aan de chemische en olie-industrie aan voor opslag van vloeibare en gasvormige chemische producten en olieproducten. In samenhang daarmee levert Vopak een scala van waardetoevoegende logistieke diensten ter ondersteuning van deze activiteiten op basis van de vraag uit de markt. Wereldwijd is de onderneming naar vijf marktregio's georganiseerd en exploiteert zij een netwerk van 72 tankterminals met een gezamenlijke opslagcapaciteit van meer dan 20,0 miljoen m3 in 29 landen.