Meer middelen in 2005 voor mensen met een handicap; ook voor het wegwerken van de wachtlijsten.

Vlaamse overheid

Minister Inge VERVOTTE realiseert een budgetstijging van 73 miljoen euro voor mensen met een handicap. Ondanks een zware, algemene bezuinigingsronde is er in dit budget toch een stijging van 7% gerealiseerd ten opzichte van 2004 (na de eerste begrotingscontrole). Niettemin erkent de minister dat de problemen in de sector groot blijven. Zij zal dan ook de wachtlijsten verder wegwerken, zoals voorzien. In de begroting voor 2005 werd hiervoor reeds 15 miljoen euro ingeschreven. De nog resterende 7,5 miljoen wil de minister bij de begrotingscontrole bekomen.

Ondanks de budgetstijging kunnen uiteraard niet onmiddellijk alle dringende noden ingelost worden. Vandaag moeten echter ook de beloftes uit het verleden betaald worden. Het is noodzakelijk dat er zekerheid aan de sector gegeven wordt en dat ieder tijdig het geld krijgt waarop hij recht heeft.
Zo is het nu de eerste keer sinds 1998 dat instellingen in de gehandicaptensector een jaarsubsidie krijgen die minstens even hoog is als de reële kosten die zij voor dat jaar maken. In de voorbije jaren werden instellingen met groeiende financieringstekorten geconfronteerd; het is evident dat deze politiek nefast is voor de toekomst van de sector. Een rechtzetting was urgent: de betalingsachterstand wordt eindelijk afgebouwd.

Het probleem van de wachtlijsten wil Minister Vervotte blijvend aanpakken. Zo zijn in de begroting middelen voorzien voor ongeveer 900 extra plaatsen, die vanaf september 2004 tot stand komen. Het betreft 395 plaatsen in de (semi-)residentiële voorzieningen en 212 in beschermd en begeleid wonen. Er worden ook ongeveer 300 plaatsen extra gecreëerd in thuisbegeleiding. Het is belangrijk dat de instellingen over voldoende capaciteit (infrastructuur) beschikken om de uitbreidingen snel te realiseren. Vaak moeten hiervoor infrastructuurwerken uitgevoerd worden. De minister zal in de nabije toekomst de sector uitnodigen om samen naar oplossingen te zoeken voor dit probleem.

Voor het Persoonlijk Assistentiebudget (PAB) worden in de begroting 2005 evenveel middelen voorzien als in 2004. Het is dus niet de bedoeling van minister Vervotte om het PAB terug te schroeven. Wel moeten alle nieuwe instrumenten, en dus ook PAB, geëvalueerd worden op hun merites en tekortkomingen om er de meest perfomante invulling aan te geven in de toekomst.

Ook de verplichtingen voor de individuele materiële bijstand van gehandicapten worden nagekomen. Hiervoor werd een bedrag van 19,3 miljoen euro extra voorzien.

persinfo : Gunter Naets, woordvoerder van minister Vervotte - tel. 02 552 64 89 e-mail: persdienst.vervotte@vlaanderen.be


---