Provincie Utrecht

Persbericht

Gratis museumweekend provincie Utrecht succesvol verlopen

18-11-2004
Het gratis museumweekend, dat op kosten van de provincie Utrecht op 30-31 oktober jl. is georganiseerd, heeft een opmerkelijk aantal extra bezoekers opgeleverd. De eerste berichten wijzen op minimaal een verdubbeling van het publiek. Vooral de publiciteit van de provincie Utrecht rondom deze actie trok veel mensen naar de musea toe, zo blijkt uit een voorlopige evaluatie.

Het Centraal Museum in Utrecht sprak naar aanleiding van het gratis rondje musea van een "erg goed provincieweekend". Meer dan 2200 bezoekers kwamen langs. Museum Flehite meldde meer dan vier keer zoveel bezoekers, namelijk 1085. Het Armando Museum in Amersfoort trok 480 bezoekers. Dit waren er zoveel dat een extra vrijwilliger moest worden ingezet. Ook in Huis Doorn, waar Keizer Wilhelm II van Duitsland in ballingschap leefde, had men over belangstelling niet te klagen. Bij het sluiten van de kassa op zondag 31 oktober stonden de bezoekers nog in rijen buiten te wachten. Boven het normale gemiddelde scoorde eveneens het Militaire Luchtvaartmuseum in Soesterberg, dat 936 bezoekers verwelkomde op de gratis zondag. De kleinere musea in de provincie bevestigen dat ook zij geprofiteerd hebben van het gratis museumweekend. Zo sprak het Stedelijk Museum Vianen over een succesvol verloop. Dit museum werd bezocht door 116 bezoekers. Tijdens een normaal, luw weekend komen meestal niet meer dan 10 bezoekers langs. Een vergelijkbare score meldde het locale museum in Maarssen: 122 bezoekers, ongeveer tien keer zoveel als normaal het geval is.

De provincie Utrecht gebruikt deze bezoekerscijfers, samen met een evaluatie door het Erfgoedhuis Utrecht, om de eerstvolgende campagne voor het gratis museumweekend in 2005 te verbeteren. De provincie organiseert twee keer per jaar een gratis weekend, met de bedoeling om meer inwoners te interesseren voor het cultuurhistorisch aanbod in deze omgeving.

Laatst gewijzigd op 11/18/2004 10:13:43 AM. Paginabeheer: Ron.van.Dopperen@provincie-utrecht.nl