Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid

Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer Postbus 90801 2509 LV Den Haag der Staten Generaal Anna van Hannoverstraat 4 Binnenhof 1a Telefoon (070) 333 44 44 Telefax (070) 333 40 33 2513 AA `s-Gravenhage

Uw brief                                         Ons kenmerk
AV/CAM/04/79551

Onderwerp                                        Datum
Jaarverslagen product- en bedrijfschappen        18 november 2004
2003
Het is gebruikelijk dat ik u, gegeven mijn verantwoordelijkheid voor de Wet op de Bedrijfsorganisatie, informeer over de jaarverslagen van de bedrijfslichamen. Inmiddels hebben alle bedrijfslichamen hun jaarverslag voor 2003 gepubliceerd. Aangezien alle bedrijfslichamen een website hebben waar de tekst van hun jaarverslag kan worden geraadpleegd, verwijs ik naar deze websites. In de bijlage bij deze brief staan de website- adressen.

Graag benut ik deze gelegenheid om een enkele kanttekening te maken bij de kwaliteit van de jaarverslagen over 2003. Zoals gebruikelijk heeft de SER ook voor deze jaarverslagen een "scan" uitgevoerd, dat wil zeggen een beoordeling van de jaarverslagen volgens bepaalde criteria. Deze keer is daarbij in het bijzonder aandacht besteed aan het thema `Omgeving en verantwoording'. Dit thema is in een tweetal onderwerpen uitgediept:
- verantwoording over de rol en de positie van bedrijfslichamen;

- verantwoording over externe relaties.

De meer algemene scans van de jaarverslagen hebben de afgelopen jaren een groeiende kwaliteit opgeleverd. Daarom heeft de Bestuurskamer van de SER besloten een meer integrale scan eens in de vier jaar te herhalen, voor het eerst in 2007. In de tussenliggende jaren belicht de SER telkens een specifiek thema van de jaarverslaglegging.

In de scan over het verslagjaar 2003 wordt met betrekking tot het thema `Omgeving en verantwoording'geconstateerd dat er bij de bedrijfslichamen een groeiend bewustzijn is van het feit dat niet alleen de interne werkwijze het functioneren bepaalt, maar ook het maatschappelijk verantwoord handelen, het betrekken van derden bij het eigen beleid en het hierover op transparante wijze verantwoording afleggen.

Het feit dat de SER in deze scan geen opmerkingen heeft gemaakt in meer algemene zin, zoals de afgelopen jaren is gebeurd, kan de conclusie getrokken worden dat de positieve lijn is voortgezet.


---

Meer in het bijzonder kan worden vastgesteld dat de (meeste) bedrijfslichamen:
- niet alleen de werkingssfeer in algemene zin, maar ook de deelsectoren die daarbij te onderscheiden zijn noemen, waardoor de lezer zich een goed beeld kan vormen van het soort bedrijven dat onder de werkingssfeer van een bedrijfslichaam valt;
- hun betrokkenheid laten zien bij een aantal actuele maatschappelijke vraagstukken, zoals dierziektebestrijding, voedselveiligheid, economische groei en productiviteitsontwikkeling, innovatie, duurzame landbouw en veeteelt en milieubeleid;

- ingaan op trends die voor hun sector van belang zijn.

De SER constateert echter ook dat er verdere verbeteringen bij het thema `Omgeving en verantwoording' mogelijk zijn.
Wat betreft de verantwoording over de rol en de positie van de bedrijfslichamen in de jaarverslagen worden de volgende actiepunten genoemd:

1. de rol, positie en functie van bedrijfslichamen in het overheidsbestel en in het netwerk van belanghebbenden (stakeholders) beter beschrijven;

2. de representativiteit van bedrijfslichamen opnemen;

3. de belangrijkste exogene trends en hun betekenis voor het functioneren van het bedrijfslichaam op korte en lange termijn expliciteren.

Wat betreft de verantwoording over externe relaties in de jaarverslagen wordt als actiepunt genoemd:

4. structureel aandacht schenken aan inhoudelijke, bestuurlijke, financiële en juridische aspecten van externe relaties

Ik sluit mij aan bij de aanbevelingen van de SER. Transparantie over de rol en de positie van bedrijfslichamen en verantwoording over externe relaties zijn onmisbaar voor het functioneren van publiekrechtelijke organisaties.

De ervaring van de afgelopen jaren laat zien dat de product- en bedrijfschappen goed reageren op de aanbevelingen van de SER. Ik vertrouw er op dat ook bovengenoemde aanbevelingen de gewenste effecten sorteren wat betreft de jaarverslagen voor 2004 en de volgende jaren.

De Minister van Sociale Zaken
en Werkgelegenheid,

(mr. A.J. de Geus)


---

Bijlage bij brief met kenmerk AV/CAM/04/79551

Bedrijfschap Horeca en Catering: http://www.bedr-horeca.nl
Hoofdbedrijfschap Agrarische Groothandel: http://www.hbag.nl
Hoofdbedrijfschap Ambachten: http://www.hba.nl
Productschap Granen, Zaden en Peulvruchten: http://www.gzp.nl
Hoofdproductschap Akkerbouw: http://hpa.akkerbouw.com
Productschap Diervoeder: http://www.pdv.nl
Productschap Wijn: http://www.wijninfo.nl
Productschap Vis: http://www.pvis.nl
Productschap Vee en Vlees: http://www.pve.nl
Productschap Pluimvee en Eieren: http://www.pve.nl
Productschap Dranken: http://www.productschapdranken.nl
Bosschap: http://www.bosschap.nl
Hoofdbedrijfschap Afbouw en Onderhoud: http://www.hao.nl
Hoofdbedrijfsschap Detailhandel: http://www.hbd.nl
Productschap Margarine, Vetten, Oliën: http://www.mvo.nl
Productschap Tuinbouw: http://www.tuinbouw.nl
Productschap Zuivel: http://www.prodzuivel.nl