Ingezonden persbericht


Persbericht

Kerstmarkt Fluweelengrot: kerstsfeer als een sprookje!

Valkenburg - Op vrijdag 19 november opent de Kerstmarkt in de Fluweelengrot in Valkenburg - u weet wel, die van de Poortvliet-kabouters! - haar deuren. Dit jaar géén kabouters, maar het beloofd wel weer een héle speciale editie te worden.

De kerstmarkt in de Fluweelengrot is niet zo maar een kerstmarkt. Een bezoek dompelt u onder in een gezellige kerstsfeer die u nergens anders vindt: sfeervolle ondergrondse ambiance, sprookjesachtig gedecoreerd en natuurlijk (luxe) kerst- en cadeauartikelen. Kortom, een belevenis.

Nieuw thema: Christmas around the World

Het thema is dit jaar "Christmas around the World". Sprookjesachtige is de romantische vertaling van het thema in decoratie, verlichting en enscenering. De verhaallijn leidt u langs kersttaferelen uit o.a. Lapland, Londen, Parijs, Berlijn, Brussel, Tirol, Amsterdam, Amerika, Australië, 1001-nacht en natuurlijk Valkenburg, elk met zijn eigen typische kerstsfeer. Nieuw en nog nooit vertoond zijn de bewegende decoraties en spiegeleffecten, wat de sprookjesachtige sfeer in de kronkelige onderaardse gangen nog versterkt, met eeuwenoude wandschilderingen, sculpturen, historische kapel, sfeervolle kerstmuziek en twinkelende lichtjes op de zachtgele mergelwanden. Een vriendelijke kerstman vergezelt u op uw reis door de kerstgrot; samen met de "levende' vleermuis-mascotte vertelt hij het verhaal. Laat u verrassen!

Kerst- en geschenkartikelen

Op de Kerstmarkt Fluweelengrot doet u de mooiste ideeën op voor uw kerstdecoratie en vindt u altijd een stijlvol kerstcadeau voor uw dierbaren. U vindt er 50 verkoopstands met een grote verscheidenheid aan kerst- en geschenkartikelen. De stands zijn opgebouwd in sfeervolle nissen langs een rondgaande route: er is voor ieder wat wils, in elke prijsklasse, maar de nadruk ligt op kwaliteit. Apart zijn de vele handgemaakte (internationale) producten, die niet in de reguliere handel verkrijgbaar zijn, zoals bijvoorbeeld: kerststalletjes, beeldengroepen, mondgeblazen kerstdecoraties, kerstkransen, kaarsen, (kerst)woondecoratie, Tiffany-kerstdecoraties, fantasy-figuurtjes, mergelartikelen, Pools handwerk en houten lantaarns. Maar natuurlijk zijn er ook spirituele geschenken, kindercadeautjes, lekkernijen (Belgische chocolade!) en allerlei doe-het-zelf-artikelen of hebbedingetjes. Halverwege de route is een gezellige horecatuin, waar even uitgerust kan worden onder het genot van een hapje en een (hart)verwarmend glaasje Glühwein. Elke avond om 18.30 uur is er live muziek.

Grootste betaalde Kerstevenement

De Kerstmarkt in de Fluweelengrot is het grootste betaalde kerstevenement van Nederland. Elk jaar bezoeken tussen 110.000 en 120.000 mensen (waarvan 30.000 uit het buitenland) deze speciale ondergrondse kerstmarkt. De revenuen komen ten goede aan de organiserende Stichting Kasteel van Valkenburg, die daarmee in staat is om de Kasteelruïne & Fluweelengrot te onderhouden. Zo steunt u met een bezoek aan dit ondergrondse festijn ook nog een stukje Valkenburgse historie!

Praktische informatie

Openingstijden:

Vrijdag 19 november t/m dinsdag 21 december 2004

19-11 t/m 5-12: maandag - vrijdag 14.00-21.00 uur 6-12 t/m 21-12: maandag - vrijdag 12.00-21.00 uur (*dinsdag 21-12 tot 18.00 uur) Alle weekenden: 11.00-21.00 uur

Entreeprijzen:
Volwassenen: E 3,50
Kinderen 4 t/m 11 jaar: E 1,75
Kinderen t/m 3 jaar: Gratis

Honden worden tijdens de Kerstmarkt niet toegelaten. De gehele route is rolstoeltoegankelijk.

Beeldmateriaal:
www.kasteelvalkenburg.nl/pers.htm

---- --
Achtergrondinformatie Kerstmarkt Fluweelengrot

Organisator

De Kerstmarkt Fluweelengrot wordt voor de 7de keer georganiseerd door de Stichting Kasteel van Valkenburg. Deze Stichting bestaat sinds 1924 en heeft als oogmerk de Fluweelengrot en de Kasteelruïne van Valkenburg (de enige hoogteburcht van Nederland, verbonden met de Fluweelengrot door middeleeuwse vluchtgangen) voor het nageslacht te behouden in de staat waarin het nu verkeerd en beide monumenten veilig en toegankelijk te houden.

Inkomsten worden gegenereerd door het geven van rondleidingen door de Fluweelengrot, de Kasteelruïne kan men bezoeken op eigen gelegenheid. Tevens wordt getracht door passende evenementen, zoals roofvogeldemonstraties en gethematiseerde kinderactiviteiten, inkomsten te genereren om de doelstelling waar te (blijven) maken. De revenuen van de Kerstmarkt komen dan ook geheel ten goede aan dit culturele erfgoed.

Een niet eenvoudige taak dus: enerzijds omdat het voormalige Kasteel van Valkenburg is opgetrokken uit mergel, een kwetsbare en erg dure zandsteen, wat restauratiewerken haast onbetaalbaar maakt. Anderzijds omdat de Fluweelengrot veel onderhoud vergt om de veiligheid te waarborgen. Daarnaast wordt de Stichting NIET ondersteunt met enige subsidie. Een commerciële benadering voor het verwezenlijken van een cultuurhistorische doelstelling!

Opbouw markt

De markt wordt opgebouwd op een (rondgaande) route van ongeveer 750 meter door de Fluweelengrot. Aan weerszijden zijn in nissen stands opgebouwd met luxe kerst- en cadeauartikelen. De nadruk ligt op specifieke kerstproducten. Ons standhouderbeleid is duidelijk: kwaliteit en diversiteit is belangrijker dan kwantiteit. Dit houdt ook in dat nieuwe standhouders alleen worden toegelaten indien zij kerstproducten (in alle prijsklassen) of geschenkartikelen van kwaliteit aanbieden. Elk jaar resulteert dat in een zeer divers en steeds wisselend artikelenaanbod, met veel handgemaakte producten die niet in de reguliere handel te koop zijn.

De overige nissen en de gehele wandelroute worden gedecoreerd met kersttaferelen uit diverse landen, verlichting, kerstbomen, bloemstukken,. Op het midden van de route ligt een gezellige horecatuin, waar men even kan uitrusten met een drankje en een hapje. Als men de markt geheel doorlopen heeft, kan men gerust nog een tweede rondje lopen. Kwaliteit in plaats van kwantiteit!

NIEUW Thema

De kerstmarkt Fluweelengrot is niet alleen een "markt" waar artikelen verkocht worden. Elk jaar weer wordt buitengewone aandacht besteed aan de decoratie, zodat waarlijk over een belevenis-evenement kan worden gesproken. Dit jaar is gekozen voor het thema Christmas around the world. Bezoekers wanen zich in een ware sprookjeswereld, met kersttaferelen uit Lapland, Londen, Amsterdam, Parijs, Amerika, Tirol, Berlijn, Brussel, Bethlehem, 1001-nacht en natuurlijk Valkenburg.ieder met zijn eigen typische kerstsfeer! Nieuw dit jaar zijn de bewegende decoraties en spiegeleffecten, wat het sprookjeseffect nog vergroot. De kerstman zelf begeleid de bezoeker langs de nissen, samen met een vleermuis-mascotte, die voor (grote en) kleine kinderen ook vaker "live" aanwezig is. De twinkelende verlichting op de mergelwanden geeft de bezoekers het gevoel in een ware sprookjesgrot te zijn beland. Ter info: voorafgaand aan de kerstmarkt wordt er 4 weken full-time door 4 decorateurs gewerkt aan de decoratie!

Professioneel gedecoreerd: een sfeervolle en unieke belevenis!

Bezoekers

De kerstmarkt Fluweelengrot is het grootste (betaalde) kerstevenement van Nederland! Afgelopen edities trok de kerstmarkt tussen de 110.000 en 120.000 bezoekers per jaar. Bezoekers komen uit heel Nederland (vooral Limburg, Brabant, Randstad, Gelderland, Overijssel), Duitsland (10 %), België (10%) en Engeland (10%).

De bezoekers van de Kerstmarkt komen uit alle leeftijdsgroepen. Bezoekers komen zelden alleen, het is een gezelligheids- en belevenisevenement, waar men gemiddeld 1 ½ uur verblijft. Om het verrassingselement te behouden, wisselt het thema regelmatig en is elk jaar de presentatie weer anders. Het percentage herhalingsbezoek is dan ook erg hoog!

De bezoekers zijn, zo blijkt uit de jaarlijkse enquête, erg te spreken over de presentatie en aankleding: de locatie is uniek (mergelgrot), de aankleding zeer bijzonder en sfeervol, de producten zijn van een zeer goede prijs/kwaliteit verhouding en het aanbod is zeer divers. Gemiddeld scoort de kerstmarkt in de Fluweelengrot een 8!

Kortom: een uniek evenement voor jong en oud!

---- --