Universiteit van Amsterdam

Succesvol actievoeren


Promotie Milieuwetenschappen/Ontwikkelingsstudies


vrijdag 19 november 11.00 uur

Heleen van den Hombergh beschrijft hoe een lokale protestbeweging met succes de strijd aanging tegen een papiergigant. Stone Container Corporation wilde in Costa Rica pulpplantages en een papiersnipperfabriek vestigen om zijn papiermolens van grondstof te voorzien. Veel boeren waren het niet eens met de conversie van steeds meer landbouwgrond tot pulphoutplantages. Dit kwam vooral door een crisissituatie in de landbouw, waarvoor volgens de actievoerders structurelere oplossingen zouden moeten komen dan de uitverkoop of verhuur van natuurlijke hulpbronnen. Ook de toeristische sector, en nationale en internationale milieuorganisaties schaarden zich achter het protest, omdat het project de tropische regenbossen en wateren zou aantasten. Uiteindelijk slaagde de protestbeweging erin om de vestiging van de papiersnipperfabriek te voorkomen. Van den Hombergh schetst aan de hand van deze casestudie een raamwerk van bouwstenen die tot succesvolle actie leiden: bouwstenen die ook voor de analyse van andere campagnes gebruikt kunnen worden. Ze introduceert het begrip Grounded Green Campaigning om een stijl van actievoeren aan te geven die geworteld is in de lokale belangen van gemarginaliseerde groepen, en die een duidelijke visie op duurzame ontwikkeling combineert met strategisch inzicht.

Mw. H.G.M. van den Hombergh: No Stone unturned. Building blocks of environmentalist power versus transnational industrial forestry in Costa Rica. Promotor is mw. prof. dr. J.T. Schrijvers.

Meer informatie kunt u krijgen bij de afdeling Persvoorlichting, tel. 020 - 525 2695, e-mail: persvoorlichting@uva.nl. Met vragen over plechtigheden Geneeskunde kunt u contact opnemen met AMC Voorlichting, tel. 020 - 566 2929.