Universiteit van Amsterdam

Wat willen wij onze kinderen leren?


Oratie Media en cultuur


vrijdag 19 november 14.30 uur

Prof. dr. F.M. Doorman, bijzonder hoogleraar Journalistiek kritiek van kunst en cultuur: Kiekertak en Klotterbooke. Gedachten over de canon.

In zijn oratie stelt Maarten Doorman de vraag aan de orde: wat willen wij onze kinderen leren? Een vraag die gek genoeg temidden van alle onderwijsturbulenties en veranderingen nooit meer gesteld wordt, en rechtstreeks in het debat over de canon boort. De canon is de laatste decennia verdacht gemaakt. Dat gebeurde toen in de jaren zeventig het sociologisch paradigma ontstond, waarin literatuur (en kunst, en lesstof in ruimere zin) werd gereduceerd tot een bijverschijnsel van sociale klassen. Inmiddels zijn grote delen van de canon weggevaagd. Hoe kon de kritiek op de canon zo lang standhouden? Dat komt door een aantal dogma s. Doorman bespreekt deze dogma s en houdt ze tegen het licht. Hij pleit voor het handhaven van een open canon en het op de agenda krijgen van wat wij in de hedendaagse multiculturele maatschappij onze kinderen willen leren. De rol van de kritiek is daarvoor onmisbaar, stelt Doorman.

Meer informatie kunt u krijgen bij de afdeling Persvoorlichting, tel. 020 - 525 2695, e-mail: persvoorlichting@uva.nl. Met vragen over plechtigheden Geneeskunde kunt u contact opnemen met AMC Voorlichting, tel. 020 - 566 2929.