Gemeente Den Helder

04-11-2004
Verlengde Zuiderhaaks: klaar in juli 2006

De eerste voorbereidende werkzaamheden voor de aanleg van de Verlengde Zuiderhaaks zijn vorige maand begonnen. Wel ongeveer een jaar later dan gepland, maar pas toen de financiën rond waren kon de gemeente pas echt beginnen met het zoeken van een aannemer, het inplannen van het werk, het bestellen van de materialen, enzovoort. Vrijdagdagmiddag 19 november vindt de officiële start plaats van alle werkzaamheden. De bewoners van Julianadorp zijn hierbij van harte welkom.

04-11-2004
te druk
De Verlengde Zuiderhaaks vormt samen met de Schoolweg over zo'n twee jaar de nieuwe verbinding tussen de Langevliet en de N9. Op de tekening kunt u zien hoe de weg precies komt te lopen. Aan de noordzijde komt een vrijliggend fietspad, op beide aansluitpunten met de bestaande wegen een rotonde. Met de voorbereidende werkzaamheden voor de rotonde op de Langevliet is onlangs begonnen. De rotonde die aansluiting geeft op de Schoolweg komt later aan de beurt. De nieuwe weg wordt al genoemd in de structuurschets voor Julianadorp. Omdat er steeds zuidelijker werd gebouwd ontstond er een ongewenste verkeersdruk op de Langevliet. Dat levert vooral problemen op bij kruispunt 'Veul'. Daarom is gekozen de verkeersstroom tussen Den Helder en Julianadorp (ook) te laten lopen via de N9. Hierdoor neemt de verkeersdruk op de Langevliet af. Door de Zuiderhaaks te verlengen en de nieuwe weg om de toekomstige wijk 'Julianadorp-Oost' - ten oosten van het oude dorp - te laten aansluiten op de Schoolweg, wordt ook het eerste gedeelte van de Schoolweg (tussen kruispunt 'Veul' en de toekomstige rotonde) een stuk veiliger. Dit stuk wordt straks bovendien een 30-kilometerweg met snelheidsremmende maatregelen. Het andere gedeelte van de Schoolweg, dat tussen de rotonde en de N9, krijgt een vrijliggend fietspad.

planning
De voorlopige planning van de werkzaamheden is als volgt:

Vanaf nu t/m eind januari 2005
Voorwerk rotonde Zuiderhaaks-Langevliet, namelijk het dempen en verleggen van de vaart en de aanleg van een doorvaarbare duiker. Op het gedempte gedeelte van de Langevliet komt een grondrug zodat dit stuk alvast wordt belast (de ondergrond moet ®zetten). Deze werken maken het tracee van de Verlengde Zuiderhaaks vanaf de Langevliet bereikbaar.

januari 2005 t/m april 2005
Reconstructie oostelijk gedeelte Schoolweg (tussen toekomstige rotonde en N9): verbreding van de Schoolweg + aanleggen vrijliggend fietspad aan de zuidzijde. Het fietspad wordt 3.30 m. breed.

februari 2005 t/m april 2005
Voorwerk Verlengde Zuiderhaaks: aanleg van het grondlichaam als voorbelasting van de uiteindelijke weg.

juni 2005 t/m eind 2005
Maken van de aansluiting van Verlengde Zuiderhaaks op Schoolweg, inclusief de rotonde.

januari 2006 t/m mei 2006
Afbouw rotonde Zuiderhaaks-Langevliet (straat- en asfalteerwerk) + maken aansluiting op alle aanliggende toevoerwegen (Langevliet, Zuiderhaaks en Verlengde Zuiderhaaks).

maart/april 2006
Asfaltering Verlengde Zuiderhaaks.

juni 2006 t/m juli 2006
Herinrichting westelijk deel Schoolweg (tussen toekomstige rotonde en Langevliet) tot 30 kilometerweg met snelheidsremmende drempels.