Politie Hollands Midden

Postbus 4240 ( Hollands Midden 2350 CE Leiderdorp ( Bureau Communicatie Telefoon 071-5459801 Fax 071-5459326


Datum: 8 november 2004

(


Alarmnummers blijven ongewijzigd


Politie in Gouda betrekt nieuw pand


Vanaf vrijdag 19 november is het politiebureau aan de Houtmansgracht in Gouda definitief gesloten. De politie werkt vanaf maandag 22 november vanuit de Nieuwe Gouwe Oost Zijde 2. Tijdens de verhuizing, van vrijdag 19 tot en met zondag 21 november, kan het publiek van 07.00 tot 22.00 uur terecht op het bureau Gouda-Oost, Middenmolenlaan 1. De telefonische bereikbaarheid van de politie blijft ongewijzigd.

Het pand aan de Nieuwe Gouwe Oost Zijde is voortaan de uitvalbasis voor de agenten die dienst doen in Gouda Centrum en Gouda West. Het pand is tevens bedoeld als districtskantoor van het politiedistrict Gouwe IJssel en huisvest dan ook de rechercheafdeling, ondersteunende diensten en staf. Ook huizen in het districtsbureau de diensten Bureau Slachtofferhulp en Justitie in de Buurt. Het pand biedt werkruimte voor ongeveer 200 personen. Het politiebureau heeft een cellencomplex van 23 cellen.


Centraal

Het politiebureau aan de Houtmansgracht, van waaruit de politie sinds 1957 werkte, werd met de 2300 vierkante meter in de loop van de jaren te klein. Er werden daarom in de afgelopen jaren afdelingen geplaatst aan de Limaweg in Waddinxveen, de Bleulandweg in Gouda en de Provincialeweg West in Haastrecht. De laatste twee lokaties zijn nu, net als het districtsbureau aan de Houtmansgracht, opgeheven en overgeheveld naar het ruim vijfduizend vierkante meter behelzende nieuwe pand in Gouda. Het bureau in Waddinxveen huisvest voortaan weer vooral de plaatselijke agenten. De politie verwacht door het centraliseren van de afdelingen slagvaardiger te kunnen opereren.


Open én afgeschermd

Het pand aan de Nieuwe Gouwe Oost Zijde was voorheen in gebruik door een energiebedrijf. De politie heeft het vrijwel van de grond af aan opnieuw laten opbouwen. Het uiterlijk valt nu op door het uitbundig gebruik van glas. Hier is bewust voor gekozen om het open karakter van de politieorganisatie te benadrukken. In het pand is echter ook juist speciale zorg besteed aan het waarborgen van voldoende privacy. De spreekkamers zijn voldoende afgeschermd en de bezoekers voor bureau slachtofferhulp hebben een afzonderlijke wachtruimte speciaal ingericht op de juiste akoestiek. Het bureau heeft overigens, in tegenstelling tot het oude bureau aan de Houtmansgracht, een uitstekende bereikbaarheid en ruime parkeergelegenheid. De officiële opening vindt vermoedelijk plaats in de loop van februari 2005.