DUITSLAND INSTITUUT AMSTERDAM

Nederlands-Duitse Burgemeesterconferentie

Op vrijdag 19 en zaterdag 20 november 2004 zal de eerste Nederlands-Duitse Burgemeestersconferentie plaatsvinden in Maastricht met als thema's het gekozen burgemeesterschap en de grensoverschrijdende (witte) rampenbestrijding. Veertig Nederlandse en Duitse burgemeesters uit de grensstreek nemen deel aan deze binationale conferentie.

In Duitsland is de direct gekozen burgemeester al langer een feit. Onlangs gingen de inwoners van de deelstaat Noordrijn-Westfalen voor de tweede keer naar de stembus om hun burgemeester direct te kunnen kiezen. In Nederland heeft de ministerraad op 5 november besloten dat het Nederlandse wetsontwerp voor de direct gekozen burgemeester naar de Tweede Kamer gaat. Welke gevolgen heeft het direct gekozen burgemeesterschap voor de relatie met de gemeenteraad en met de burgers? Leidt de invoering ervan tot effectiever bestuur? Wat gebeurt er als de burgemeester een gemeenteraad tegenover zich vindt waarin zijn eigen partij in de minderheid is? Welke rol spelen onafhankelijke kandidaten?

Ook het tweede thema is relevant voor de Nederlands-Duitse betrekkingen. De laatste jaren werden Nederlandse en Duitse burgemeesters uit de grensstreek, mede door mond- en klauwzeer, varkens- en vogelpest, steeds meer geconfronteerd met de noodzaak rampenbestrijding grensoverschrijdend aan te pakken. In beide landen worden nu oefeningen gehouden, rampenplannen herzien en contacten tussen de landen worden vereenvoudigd. De conferentie biedt burgemeesters en beleidsmakers de gelegenheid hierover met elkaar van gedachten te wisselen.

Voor het programma zie de agenda op www.duitslandinstituut.nl.

De conferentie wordt georganiseerd door het Duitsland Instituut Amsterdam, op initiatief van mevrouw drs. Monique Quint, burgemeester van Vaals.

Voor aanmelding of informatie kunt u contact opnemen met Marja Verburg van het Duitsland Instituut, tel.: 020-5253698, e-mail: verburg@dia.uva.nl.