Gemeente Rotterdam

Rotterdam 11 november 2004

PERSUITNODIGING

Rotterdamse jongeren praten over veiligheid

Jongeren geven overlast, zijn drugsverslaafd en crimineel. Ten minste dat vinden veel ouderen. Wat vinden jongeren er zelf van? Wat willen en kunnen ze zelf doen aan de veiligheid op straat? Marianne van den Anker, wethouder Veiligheid en Volksgezondheid, en Leonard Geluk, wethouder Onderwijs en Integratie, gaan op vrijdag 19 november met jongeren hierover in gesprek.

De beide wethouders gaan op 19 november naar de jongeren op de Persoonsdam in Feijenoord en praten daar met hen over hoe zij de veiligheid in hun buurt ervaren. Daarna vindt er in De Koepel, Persoonshaven 906, een Lagerhuisdebat plaats tussen de beide wethouders en diverse jongeren uit Rotterdam aan de hand van de volgende vier stellingen. . Er zijn veel te weinig hangplekken in Rotterdam Met deze stelling wordt een aantal veiligheidsthema's aangestipt: gedrag jongeren, voorzieningen voor jongeren, gedrag politie, reactie van ouderen . Jongeren hebben te veel vrije tijd en hangen maar wat rond, daarom moeten ze langer naar school Discussie over de brede school en de verantwoordelijkheid voor de vrije tijd van jongeren.

Moeten ze zich zelf vermaken of moet de gemeente vermaak/vrijetijdsbesteding bieden? En wat dan? . Ouderen moeten niet zeuren, jongeren voelen zich nooit onveilig Hoe komt het gedrag van jongeren over op ouderen? Hoe is de wisselwerking tussen deze groepen en het gedrag van de politie? Hoe zorgen jongeren ervoor dat zij zich veilig voelen? . Zonder gouden regels wordt het een puinhoop in Rotterdam Samen met de aanwezige jongeren worden tien gouden regels opgesteld. Ook krijgen de aanwezigen de mogelijkheid een idee te lanceren om Rotterdam veiliger en gezelliger te maken.

De resultaten van het debat zijn te vinden op www.allabout.nu. Jongeren kunnen daarna via de site twee weken lang hun mening geven. In de maand december worden de resultaten aangeboden aan de beide wethouders.

Programma Jongerendebat 19 november
15.15 - 15.45 uur: discussie op straat
16.00 - 17.00 uur: paneldiscussie / lagerhuisdebat

noot voor de redactie/