Het Nederlandse voorzitterschap van de Europese Unie


---

16-11-2004 http://www.eu2004.nl/
Algemene Zaken en Externe Betrekkingen | Persberichten


---

Minister Bot van Buitenlandse Zaken naar Grote Meren Conferentie

De Nederlandse minister van Buitenlandse Zaken, Bernard Bot, zal als EU-voorzitter de Grote Meren Conferentie bijwonen, die 19 en 20 november in Tanzania wordt gehouden.

Regeringsleiders van de landen in de Grote Merenregio komen volgende week voor het eerst bijeen tijdens de eerste top van de internationale conferentie over vrede, veiligheid, stabiliteit en ontwikkeling.

De Conferentie is georganiseerd rond vier thema's: vrede en veiligheid; democratie en goed bestuur; economische ontwikkeling en regionale integratie; humanitaire en sociale ontwikkeling. Over deze thema's zal tijdens de top een verklaring worden aangenomen, waarmee de elf deelnemende landen zich committeren aan principes die de basis vormen voor actieplannen en protocollen gericht op vrede, veiligheid, stabiliteit en ontwikkeling in de regio.

Recentelijk hebben de regionale leiders aanzienlijke stappen gezet om te komen tot verbetering van de relaties. De landen hebben concrete afspraken gemaakt over het respecteren van elkaars grenzen, herstel van diplomatieke betrekkingen en samenwerking om de grensoverstijgende illegale wapenhandel en handel in grondstoffen tegen te gaan. Zaken die vredesprocessen in de regio lange tijd hebben ondermijnd en voeding hebben gegeven aan voortdurende strijd en chaos.

De recente toenadering is door de Europese Unie van harte ondersteund als een eerste stap op weg naar duurzame vrede en stabiliteit. De toenadering moet echter wel worden voortgezet en concreter gemaakt. Daarvoor is van de staatshoofden niet alleen commitment vereist, maar bovenal moed om daadwerkelijk verder te komen en de vrede te bestendigen.

De Europese Unie staat klaar om de landen in de regio te ondersteunen op de weg naar vrede en veiligheid. Deze bereidheid zal alleen maar toenemen wanneer de landen onderling voorwaarden scheppen voor duurzame vrede, stabiliteit en ontwikkeling.