Unicef



Persbericht

120.000 Kinderen luisteren naar klasgenoten op een kistje

op 1200 basisscholen spreekbeurten over strijd tegen kindersterfte

Den Haag, 17 november 2004 - Aanstaande vrijdag geven kinderen in 3500 klassen van 1200 basisscholen in het hele land spreekbeurten over kinderrechten. Daarmee zijn dit jaar circa 120.000 kinderen betrokken bij Unicef's jaarlijkse Nationale Spreekbeurtactie. De Spreekbeurtactie vindt plaats op vrijdag 19 november, daags voor de vijftiende verjaardag van het VN-Verdrag voor de Rechten van het Kind. Dit jaar staat het recht op een gezond leven en de strijd tegen kindersterfte centraal. Net als de 13-jarige Mamadou uit Mali klimmen de kinderen op een kistje om aandacht te vragen voor het belang van vaccineren.

Ieder jaar sterven er wereldwijd 6 miljoen kinderen per jaar aan ziekten die eenvoudig te voorkomen of te genezen zijn. Een kwart van alle kinderen wereldwijd wordt niet gevaccineerd tegen de belangrijkste kinderziekten, terwijl vaccinatie een heel goedkoop en efficiënt middel is om de kindersterfte aanzienlijk terug te dringen. Een 13-jarige jongen uit Mali, Mamadou, vraagt zich in een nieuwe Unicef-commercial af waarom zijn vriendje is doodgegaan, omdat hij geen prik had gehad. "Dat begrijp ik niet, want een prik kost bijna niks. Is er iemand die mij dat uit kan leggen?" vraagt Mamadou. Om zijn verhaal kracht bij te zetten, klimt hij op een kistje. Unicef moedigt daarom ook kinderen in Nederland aan om hun spreekbeurt vanaf een kistje, tafel, krat of trapje te geven.

Kinderen die meedoen aan de Nationale Spreekbeurtactie ontvangen van Unicef een pakket met informatie over het recht op een gezond leven, tips voor een goede spreekbeurt, een kinderrechtenposter en een setje speciaal ontworpen Unicef-pleisters die op 19 november kunnen worden uitgedeeld aan de klasgenoten. Bovendien ontvangt ieder kind dat een spreekbeurt geeft een oorkonde en een t-shirt met daarop een foto van Mamadou en zijn oproep. Verder moedigt Unicef kinderen aan om via een tekening, foto of video-opname te laten zien hoe zij zelf, als echte kinderrechtenspecialisten, ervoor kunnen zorgen dat alle kinderen alle rechten ook echt krijgen. De winnaars mogen komend voorjaar een bezoek brengen aan een Unicef-project in Afrika. Kids United, de kinderclub van Unicef, voert de komende weken onder het motto 'Met prikken red je levens' een actie, waarbij kinderen worden opgeroepen om op een originele manier geld in te zamelen voor de inentingscampagne van Unicef.

Initiatiefnemer Unicef Nederland wil via de Nationale Spreekbeurtactie kinderen informeren over kinderrechten. Dit jaar staat het recht op een gezond leven centraal. Daarmee sluit de actie aan bij de campagne die Unicef Nederland in november voert om de kindersterfte terug te dringen. Via door Unicef ontwikkeld lesmateriaal en de nieuwe internetgame 'Cool Chain Game' leren Nederlandse kinderen op de basisschool over het belang van vaccineren en de uitdagingen die gepaard gaan bij het gekoeld vervoeren van enorme hoeveelheden vaccins naar alle uithoeken van de wereld. Kinderen kunnen de opgedane kennis vervolgens gebruiken bij het voorbereiden van hun spreekbeurt.


* * * * *



Unicef