Provincie Friesland

PERSBERICHT

Nummer: 293 SJT
Datum: 17 novimber 2004

Nieuw hulpprogramma: de Fryske Taalhelp

In opdracht van de provincie Fryslân hebben Polderland Language & Speech Technology B.V. en de Fryske Akademy gezamenlijk een nieuw taalhulpprogramma voor het Fries ontwikkeld: De Fryske TaalHelp. Op 19 november biedt Gedeputeerde A.J. Mulder dit product aan aan dhr. R. Mulder, hoofdredacteur van de Leeuwarder Courant. De aanbieding vindt plaats om 14.30 uur bij het Provinsjehûs yn de Kofjekeamer.

De Fryske Taalhelp biedt hulp bij het schrijven en redigeren van Friese teksten. In de Fryske Taalhelp vindt u:
- de laatste versie van de spellingscontrole Fries met een instelling van een voorkeurspelling,
- het Frysk-Nederlansk Wurdboek van J.W. Zantema met bijna 60.000 woorden die gemakkelijk op spelling en betekenis kunnen worden gecontroleerd,
- informatie over woorden die met elkaar verward kunnen worden, als 'bokse' en 'piip' of 'loft' en 'lucht'.

De ontwikkeling maakt deel uit van het traject om het schrijven van het Fries te stimuleren en te komen tot een volledige Friese spellings- en grammaticacontrole. Daarvoor worden digitale taalhulpmiddelen ontwikkeld die toegankelijk zijn voor een breed publiek. Op dit moment wordt er gewerkt aan een educatieve variant van de TaalHelp, de BerneTaalHelp. Deze BerneTaalhelp is op kinderen afgestemd en geeft op speelse wijze meer informatie over de Friese taal. De kindertaalhulp zal naar verwachting eind 2005 op de markt komen.

Polderland
Naast diverse taalhulpprogramma´s brengt Polderland ook de Oxford Spellchecker and Dictionary uit. Polderland levert sinds 1996 taalsoftware aan Microsoft en is een van de belangrijkste spelers op het gebied van taal- en spraaktechnologie in Nederland. Het bedrijf richt zich op de ontwikkeling van schrijfhulpmiddelen voor verschillende talen.

De Fryske Akademy
De Fryske Akademy is opgericht in 1938 en doet onderzoek naar de Friese taal en cultuur in de breedste zin. De Akademy heeft in de loop der jaren bijna 1000 boeken, duizenden artikelen en een groot aantal rapporten over die onderwerpen het licht doen zien.

De nieuwe Fryske TaalHelp is te verkrijgen bij de Fryske Akademy (www.fa.knaw.nl) en bij de boekhandels voor E 17,50 en via de Leeuwarder Courant voor de LC-Abonneeprijs van

E 10,00.

---- --