Gemeente Ede

nummer 243 / Ede, 18 november 2004

Ede bij gaslicht

Presentatie historisch cahier over geschiedenis van De Bospoort

Op 19 november om 15.30 uur zal mevrouw Maty Romein, auteur van het boekje "Ede bij gaslicht. Een kleine geschiedenis van De Boschpoort en 't Winkeltje" de eerste exemplaren van haar pennenvrucht aanbieden aan cultuurwethouder mevrouw Jonker en de voorzitter van de Stichting 't Winkeltje, de heer A.H. Zwikker. Zij doet dit in het Bospoortgebied, in de Cavaljézaal van de Noorderkerk, Amsterdamseweg 9 te Ede.

De restauratie van het winkeltje Bartje van de Bospoort was voor mevrouw Romein aanleiding om dit boekje te schrijven.

De Bospoort is één van de oudste delen van Ede. In dit gebied is relatief weinig veranderd. In het straatbeeld is nog veel herkenbaar van hoe de situatie pakweg honderd jaar geleden was. Het boekje beschrijft de panden en vooral de geschiedenis van de mensen uit de Bospoort in de eerste decennia van de twintigste eeuw. Veel mensen, die van oorsprong uit het gebied komen of er op hoge leeftijd nog wonen, hebben hun informatie doorgegeven aan de schrijfster. Hiermee ontstaat een prachtig tijdsbeeld. Dit wordt nog extra benadrukt door de bijna honderd prachtige historische maar ook hedendaagse foto's. Elke inwoner van de Bospoort zal zijn of haar wijk herkennen. Ook voor de nieuwe inwoners van Ede is het interessant en boeiend om kennis te maken met een belangrijk stukje historisch Ede.

Tijdens de presentatie zal de auteur het een en ander vertellen over de totstandkoming van de uitgave, over het dorp Ede tijdens de eeuwwisseling (van 1900!), met een terugblik naar een verder verleden en een sprong naar de volgende eeuwwisseling.

Het boekje is te koop bij de boekhandel, het Historisch Museum Ede, het gemeentearchief en bij t Winkeltje (vanaf begin december) en kost EUR 9,90.