Nederlandse Hartstichting

Hartzeer

Nieuwe veilige wandelroute in Borculo Hartzeer
18-11-2004
Een bijzonder boek over de ingrijpende gevolgen van een aangeboren hartafwijking verschijnt op 19 november 2004
Den Haag/Hilvarenbeek - Een aangeboren hartafwijking. Een eerste hartoperatie in 1967. Een lekkende aortaklep. Een kunstklep-operatie in 1987. Een afnemende pompfunctie van het hart. Ernstige hartritmestoornissen. Plaatsing van een inwendige defibrillator. De pompfunctie neemt af tot onder de 20 procent. En op 1 november 2004 een harttransplantatie. Ad van Gool, de auteur van Hartzeer, heeft het allemaal meegemaakt.

Op 19 november verschijnt het door hem geschreven en uitgegeven boek Hartzeer. Het is een aangrijpend en persoonlijk boek over zijn zware leven met een aangeboren hartafwijking. Ad van Gool heeft echter nooit de moed verloren. De Hartstichting ziet in hem een bijzondere man met een onuitputtelijk doorzettingsvermogen. Hij heeft op 1 november jl. een harttransplantatie ondergaan in het Universitair ziekenhuis Antwerpen in België. Een verslag daarvan kunt u lezen op www.advangool.nl

Jaarlijks komen er in Nederland ongeveer 1400 à 1500 baby's met een aangeboren hartafwijking ter wereld. Vroeger haalde circa 85% van deze kinderen de leeftijd van 18 jaar niet. Dankzij de toegenomen mogelijkheden binnen de hart- en vaatchirurgie bereiken acht van de tien kinderen tegenwoordig de volwassenheid. Nederland telt 50.000 patiënten met een aangeboren hartafwijking. Dit aantal groeit met 5% per jaar.

Onder de naam CONCOR ging medio 2001 een uniek Hartstichtingsonderzoek van start gericht op aangeboren hartafwijkingen. CONCOR is een landelijke registratie en DNA-bank voor alle mensen met een aangeboren hartafwijking. Het CONCOR-project moet antwoorden vinden op vragen als 'Hoe vergaat het deze mensen op de lange termijn?' en 'Wat zijn de latere gevolgen van de behandeling?' Daarnaast maakt de unieke DNA-bank die CONCOR oplevert, onderzoek mogelijk naar de erfelijke oorzaken van aangeboren hartafwijkingen . De leiding van CONCOR is in handen van dr. Barbara Mulder, cardioloog in het AMC Amsterdam. Binnenkort hopen de CONCOR-onderzoekers te vieren dat de 5000ste patiënt wordt opgenomen in het onderzoek.

Barbarba Mulder onderschrijft het belang van het boek van Ad van Gool. In het voorwoord van Hartzeer schrijft zij: 'De problemen die u in uw boek beschrijft, kunnen velen wellicht bespaard blijven door tijdige herkenning, behandeling en begeleiding'.
Een deel van de opbrengst van dit boek gaat naar de Nederlandse Hartstichting.
NOOT VOOR DE REDACTIE (