Universiteit van Amsterdam

Aankondiging


Oratie Maarten Doorman

Wat willen wij onze kinderen leren?

Op vrijdag 19 november houdt Maarten Doorman, bijzonder hoogleraar Journalistieke kritiek van kunst en cultuur aan de Universiteit van Amsterdam (UvA), zijn oratie getiteld Kiekertak en Klotterbooke. Gedachten over de canon. Hierin werpt hij de vraag op: wat willen wij onze kinderen leren?

Volgens Doorman is het geen wonder dat de discussie over normen en waarden zo in de lucht blijft hangen. Ook de verwarring van de afgelopen weken laat nog eens zien dat nauwelijks wordt nagedacht over de cruciale vraag waaruit ons onderwijs moet bestaan.


Doorman zal in zijn rede betogen dat dit komt door het sociologisch paradigma uit de jaren zeventig, waardoor de vraag wat we moeten weten en leren plaats heeft gemaakt voor de vraag wie iets moet leren. In dat paradigma sneuvelde de canon - het geheel van boeken, kunstwerken, historische gebeurtenissen - dat juist lange tijd de richtlijn was van onze cultuur.


Doorman zet uiteen hoezeer vooral in Nederland de scepsis jegens de canon heeft toegeslagen, en hoe dramatisch dat is voor de nu zo klemmende vraag wat onze cultuur is, en om welke waarden het eigenlijk draait. Hij pleit ervoor onderwijs niet langer te baseren op achterdocht jegens het verleden van de eigen cultuur, maar op kritisch respect.


Locatie: Aula van de UvA, Singel 411, Amsterdam


Datum en tijd: vrijdag 19 november, 14.30 uur

Toegang vrij