RDW

Persbericht

Zoetermeer, 19 november 2004

RDW geeft op 19 november eerste GWC af aan Aquablue

Vrijdag 19 november geeft de RDW de eerste Goedkeuring Wijziging Constructie tijdens een feestelijke bijeenkomst af aan Aquablue Minibus Industries. Dit bedrijf, producent van
rolstoel-/personenbussen uit Velddriel ontvangt het certificaat uit handen van Leon van de Werve, hoofd van de afdeling Typegoedkeuring van de RDW.

Sinds enige tijd is het mogelijk om een Goedkeuring Wijziging Constructie aan te vragen bij de RDW. Een ombouwbedrijf moet dan eerst worden toegelaten. Bij de toelating moet het ombouwbedrijf aantonen dat het fabricageproces waarborgt dat een eenmaal goedgekeurde wijziging altijd op een identieke manier- dus volgens specificaties van de goedkeuring- wordt uitgevoerd. Door periodieke controles houdt de afdeling Certificeren toezicht op het fabricageproces. Het ombouwbedrijf wordt gezien als de fabrikant van de wijziging van het voertuig. Dat betekent dat de ombouwer verantwoordelijk is voor alle aspecten van de goedkeuringsprocedure. Voor een GWC hoeft slecht één voertuig uit de gewijzigde serie getest te worden. Een GWC ontslaat het ombouwbedrijf overigens niet van de verplichting om elk voertuig uit de serie op een keuringsstation te laten opnemen.

Voor ombouwers van voertuigen betekent het opzetten van een procesborging (nodig voor het verkrijgen van een GWC) een kwaliteitsverbetering van het productieproces. Tevens kan er sneller geproduceerd worden en dus sneller aan de klant worden geleverd. Voor grotere series kan dit op korte termijn een aanzienlijke besparing in de kosten opleveren.

Vanaf 1 januari 2005 moet een ombouwbedrijf dat zonder Goedkeuring Wijziging Constructie modificeert, alle voertuigen stuk voor stuk laten testen. Vanaf dan geldt, dat een door een technische dienst afgegeven testrapport alleen geldig is voor dat ene goedgekeurde voertuigvoertuig. Alle voertuigen noodzakelijke - en kostbare - testen zullen dan per gewijzigde voertuigconstructie elke keer opnieuw moeten worden uitgevoerd. De huidige praktijk, om te verwijzen naar één testrapport en te volstaan met een kentekenkeuring, wordt dan niet meer geaccepteerd.

---

RDW

De RDW registreert gegevens van voertuigen, hun eigenaren/houders en de afgegeven documenten zoals kenteken- en rijbewijzen. Het verstrekken van informatie over deze zaken aan derden hoort hierbij. Daarnaast bewaakt RDW de veiligheids- en milieuaspecten van het Nederlandse voertuigpark en schept zij voorwaarden ter voorkoming en bestrijding van fraude en criminaliteit. Vanuit deze achtergrond adviseert de RDW belanghebbenden, voert zij overleg in EG- en ECE-verband en speelt zij een centrale rol in de internationale informatie-uitwisseling.

© RDW 19-11-2004 v 1.0