RDW
http://www.rdw.nl

Eenvoudiger ontheffingverlening van int exceptioneel transport

Eenvoudiger ontheffingverlening van internationaal exceptioneel transport

Vrijdag 19 november 2004 reikt de RDW het eerste SERT-document uit aan Koninklijke Nooteboom Trailers. SERT staat voor 'Special European Registration of Trucks/Trailers'. Het document is bestemd voor de ontheffingverlening van exceptioneel transport in het binnen- en buitenland. Op het SERT-document staan alle technische gegevens van een voertuig die nodig zijn voor de toetsing van een ontheffingsaanvraag, ook die gegevens die niet op het kentekenbewijs staan.

Vanaf 1 januari 2005 start de RDW de afgifte van SERT-documenten voor nieuwe getrokken voertuigen (aanhangwagens en opleggers). De afgifte van het document voor bestaande voertuigen wordt, in overleg met de betrokken partijen, in de loop van 2005 geregeld. De RDW ontwikkelt ook een SERT-document voor motorvoertuigen (trucks). De invoering van dit document zal ook in 2005 plaatsvinden.
Dhr. Drs. W.D. Koppel, divisiemanager Voertuigtechniek van de RDW, reikt op 19 november officieel het eerste SERT-document uit aan dhr. D. Nooteboom van Koninklijke Nooteboom Trailers.

Op dit moment heeft vrijwel elk land een eigen document, dat als basis dient voor de toetsing van een ontheffingsaanvraag. Op al die documenten staat voertuigtechnische informatie die niet te vinden is op het kentekenbewijs. De documenten hebben gemeen dat ze in het betreffende land verplicht zijn, ook voor buitenlandse voertuigen. Voor grensoverschrijdende exceptionele transporten is dat een grote belemmering. Groot voordeel van SERT is dat het een uniform document is voor internationaal gebruik. Over acceptatie bestaat met België reeds overeenstemming.
Nooteboom Trailers heeft het initiatief voor de ontwikkeling van het document genomen. De RDW heeft dit document in samenwerking met Nooteboom Trailers verder ontwikkeld.

Positief ontvangen
Binnen de Europese Unie bestaat een speciaal overleg dat aanbevelingen opstelt voor onderlinge afstemming van de ontheffingverlening voor exceptioneel transport tussen de verschillende lidstaten. De RDW heeft in dat overleg het SERT-document ingebracht. De overlegcommissie heeft het document positief ontvangen en zal het opnemen in zijn aanbevelingen. Ook de Europese Associatie van Zwaar Transport en Mobiele Kranen (ESTA) is een warm pleitbezorger van invoering van het SERT-document in alle EU-lidstaten.

Modulaire voertuigen
Het kentekenen van modulair samengestelde voertuigen stelt de registrerende instanties voor grote problemen. Modulaire voertuigen zijn voertuigen die uit verschillende delen kunnen worden opgebouwd tot een grote variëteit aan configuraties.Voor de registratie van deze voertuigconfiguraties wordt nu ook gebruik gemaakt van het SERT-document.
Doordat alle toegestane componenten en een tekening van de voertuigconfiguratie op het SERT-document zijn vermeld, is de registratie van deze voertuigen veel inzichtelijker geworden. Dit is in het voordeel van alle betrokkenen, transporteurs, ontheffingverleners en handhaving.

Met de officiële handeling op 19 november zet de RDW de eerste stappen naar een geharmoniseerd voertuigdocument voor het internationale exceptioneel transport.


-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-