VU Medisch Centrum

Historie borstkankeronderzoek goed voor wetenschapsprijs

Studente geneeskunde Anne Marie Dietvorst ontvangt de De Pieter van Foreest Wetenschapsprijs voor haar doctoraalscriptie over een medisch historische studie van het bevolkingsonderzoek naar borstkanker. De prijs ter waarde van 2500 euro is dit jaar voor de eerste maal toegekend. Zij is bedoeld voor het stimuleren van jong talent op de onderzoeksterreinen van onder meer de medische geschiedenis, ethiek en communicatie.

De titel van haar werkstuk is Borstkankerscreening in historisch perspectief (1950 2002). Op het grensvlak van wetenschappelijk en publiek domein. De jury acht het historische onderzoek extra indrukwekkend omdat de winnares niet als historicus is opgeleid en nog niet was afgestudeerd op het moment van schrijven van de scriptie. De jury vindt haar conclusies met betrekking tot de gevonden verschillen tussen de stand van het wetenschappelijk onderzoek en de rapporten van de Gezondheidsraad opzienbarend. De jury hoopt dan ook dat haar onderzoek een vervolg krijgt, bij voorkeur als proefschrift.

Een aanmoedigingsprijs ter waarde van 500 euro is toegekend aan de Leidse studente geneeskunde Martine de Vries voor haar doctoraalscriptie over een ethisch onderzoek naar besluitvorming in de kindergeneeskunde.

De wetenschapsprijs en de aanmoedigingsprijs worden uitgereikt tijdens het symposium Een eeuw ziekte en zorg. Schipperen tussen individu en collectief op
19 november. Dit symposium is ter ere van het 40-jarige jubileum van de Pieter van Foreest Stichting. De Pieter van Foreest Stichting werd in 1964 opgericht door prof.dr. Gerrit Arie Lindeboom (1905-1986) en zijn echtgenote dr. C.S. Lindeboom-Kruijsveldt. Prof. Lindeboom was de eerste hoogleraar interne geneeskunde aan de Vrije Universiteit. De stichting stimuleert het medisch-historische werk, maar schenkt ook veel aandacht aan specifieke projecten op het gebied van de medische wetenschappen en praktische gezondheidszorg, vooral in ontwikkelingslanden en in noodgebieden in eigen stad en land. De laatste jaren is de stichting bij veel initiatieven betrokken op het gebied van de palliatieve zorg.