INTERNAT. DIERENFONDS - IFAW

IFAW verwelkomt historisch verbod op jacht met honden in UK

Londen/Den Haag, 19 november 2004
Het IFAW (International Fund for Animal Welfare) viert vandaag een historische overwinning in de strijd voor de verbetering van het welzijn van dieren in de wereld, nadat het Britse Parlement zich gisteravond laat definitief heeft uitgesproken voor een verbod op de jacht met honden. Het verbod zal per februari 2005 van kracht zijn.

Het IFAW met kantoren in 15 landen, heeft sinds 1989 onafgebroken campagne gevoerd om een eind te maken aan de jacht met honden op vossen, herten, hazen en nertsen.

'Dit verbod maakt van Groot-Brittannië weer een voorloper op het gebied van dierenbescherming wereldwijd', zegt een opgetogen Marcel Bertsch, directeur van IFAW Nederland. 'Deze lange en moeilijke campagne is gewonnen dankzij de vastberadenheid van tienduizenden mensen die zich inzetten voor het beschermen van dieren tegen zinloze en weerzinwekkende wreedheden.'

Een overgrote meerderheid van het Britse Lagerhuis heeft zich herhaaldelijk uitgesproken voor de beëindiging van de jacht met honden. Het Hogerhuis, waarvan de leden niet worden gekozen, heeft de wetgeving steeds geblokkeerd. De jacht kan dit keer echter wel verboden worden doordat de Britse wetgeving de zogenaamde 'Parliament Acts' of Staatswetten kent. Deze gaan automatisch van kracht zodra het Hoger- en Lagerhuis geen overeenstemming kunnen bereiken om zo de wil van het democratisch gekozen Lagerhuis te laten overheersen.

Het verbod op de jacht met honden heeft de steun van de Britse bevolking. In een vorig jaar gehouden opiniepeiling onder de Britse bevolking gaf 76% aan voor een verbod op de jacht met honden te zijn.

Einde

Noot aan de redactie:


- Het IFAW is een internationale organisatie die als missie heeft het welzijn van dieren in de wereld te verbeteren. Daarbij gaat het zowel om huisdieren als om in het wild levende dieren. Het IFAW wil dit bereiken door de commerciële uitbuiting van dieren terug te dringen, natuurlijke leefgebieden te beschermen en dieren in nood te helpen. Meer informatie is te vinden op www.ifaw.nl.
- Conform de 'Parliaments Acts' kan een wetsvoorstel dat in twee opeenvolgende parlementszittingen door het Lagerhuis is aangenomen, niet meer door het Hogerhuis worden geblokkeerd.
- In een opiniepeiling van bureau MORI die in november 2003 werd gehouden, zei 76% van de ondervraagden dat de jacht met honden verboden zou moeten worden (82% sprak zich uit voor een verbod op de jacht op herten, 77% tegen de jacht op hazen, en 69% tegen de jacht op vossen. 76% is het gemiddelde van deze drie percentages.)

Voor nadere informatie kunt u contact opnemen met het:

IFAW, Bezuidenhoutseweg 225, Den Haag

Yvette Brook, beleidsmedewerker tel. 070-335 50 11, gsm 06-12 991 703
E-mail: ybrook@ifaw.org

Contactpersoon ter plaatse (Engelstalig):
Gill Sanders +44 - 207 587 6714 of +44 - 7801 613524

Fotomateriaal
U kunt fotomateriaal opvragen via Danielle de Lange, tel.
070-3355011.

19 nov 04 09:34