AutoRai

19-11-2004

Chevrolet Rallychallenge definitief van start met nieuwe Kalos-Driedeurs

Na een lange en gedegen voorbereidingsperiode gaat in 2005 de Chevrolet Kalos Rally Challenge van start, waarmee Chevrolet wederom een belangrijke intrede doet in de autosport.

Want naast de rallysport met de Kalos Rally Challenge is Chevrolet de komende jaren ook actief in het WTCC met de Chevrolet Nubira. Pieter Stokman, Manager Public Relations Daewoo Benelux: Met ingang van het volgend jaar gaat Daewoo over in het nieuwe Chevrolet. Teneinde het dynamische karakter van Chevrolet te benadrukken en onze nieuwe merknaam in de markt te vestigen zullen wij de komende jaren de Chevrolet Kalos Rally Challenge organiseren, met de nieuwe Kalos 3-deurs rallyauto. Er hebben zich al zon tien teams ingeschreven en de verwachting is gerechtvaardigd dat dit aantal nog zal toenemen. Zeker ook omdat de Kalos Rallychallenge hoogstwaarschijnlijk zal worden verreden als een Benelux-kampioenschap, met Belgische rijders en evenementen in België er bij.

Chevrolet Kalos Challenge rallyauto
Op basis van de standaard Daewoo Kalos is er een rallyauto ontwikkeld in samenwerking met Biesheuvel Autosport, die al uitgebreid is getest. Enkele specifieke aanpassingen aan de motor zorgen voor 120 pk.
* Motor 1.4 16V DOHC, 4 cilinders in lijn, 4 kleppen per cilinder
* Cilinderinhoud 1.399 CC

* 2 bovenliggende nokkenassen

* Vermogen ongeveer 120 pk, 136 Nm koppel
* Handgeschakelde 5-versnellingsbak

* Proflex schokdempers

Rallykit van Biesheuvel Autosport
Voor de Chevrolet Kalos is door Biesheuvel Autosport uit Nieuwendijk i.s.m. test coureur Corne Damen een speciale rallykit ontwikkeld om de Kalos te veranderen in een zeer competitieve rallyauto.

Nico Biesheuvel: Wij hebben twee jaar geleden voor de Kalos 5-deurs een basispakket ontwikkeld en een prototype gebouwd. Met deze auto heeft Corne Damen een aantal rallies met veel succes gereden. En de auto is in iedere rally aan de finish gekomen, een groot teken van de betrouwbaarheid. Op basis van onze ervaringen is eind dit jaar de nieuwe Chevrolet Kalos 3-deurs ontwikkeld. Het sterkste punt van de Kalos is zijn betrouwbaarheid. In 6 evenementen is Corne Damen geen enkele keer uitgevallen en zijn vier klasseoverwinningen geboekt en is 2x de tweede plaats in de klasse behaald.

Speciale ontwikkelingen aan de Kalos zijn: Proflex schokbrekers, achteras met uniballs, draagarmen met uniballs, aangepast uitlaatsysteem en een aanpassing aan de motor, (computer + nokkenassen)

Het rallypakket bestaat ondermeer uit:

* Rollbar

* Rallystuur

* Vierpuntsgordels

* Bodembescherming

* Pedaalset

* Voetensteun

* Hoofdstroomschakelaar

* Sinter koppelingsplaat

* Lazer rally-uitlaat

* Oliekoelerset

* Lampenbar incl. lampen

* Lichtvliegwiel

* Computer aanpassing/nokkenassen

* Korte overbrenging

* 5 FZ wielen

* RVS Remleidingset

* Rallystoelen + bevestiging

Wedstrijden voorzien in Nederland en België
Voor 2005 staat deelname aan maximaal acht rallies gepland die zowel in Nederland als in België zullen worden verreden. De openingsrally voor het seizoen zal waarschijn lijk de Zuiderzee rallysprint zijn.

Aantrekkelijke condities
Nogmaals Stokman: Bij het opzetten van de Challenge stond ons voor ogen een betaalbare en toch leuke en uiterst competitieve klasse te ontwikkelen. Vooropgesteld is dat de Kalos Challenge auto een echte rallywagen is. Maar de kosten zijn alleszins redelijk, zelfs relatief laag te noemen. En dat is helemaal in lijn met de merk- eigenschappen van het merk Chevrolet. Zo biedt Daewoo Finance een speciale financieringsregeling aan met 0% rente. En de banden kunnen tegen aantrekkelijke prijzen worden aangeschaft. Ook wordt er een speciale korting op onderdelen verleend. Voor circa EUR 25.500,- incl. BTW staat de Chevrolet Kalos Rally Auto aan de start.

Deelnemers aan de Kalos Rally Challenge hoeven geen inschrijfgeld te betalen en bij alle rallies zal er een Chevrolet Kalos Rally Challenge VIP-bus present zijn voor gasten en deelnemers. Ook kunnen hoog eindigende deelnemers aantrekkelijke geldprijzen tegemoet zien. De winnaar krijgt een rallytraining door Prodrive in Zweden aangeboden.

Deelnemers en aanmelden
Een aantal rijders heeft zich al ingeschreven, zoals Chris Leyds, meermalig Paris Dakar deelnemer, Kalos testrijder Corné Damen, Frank Tetteroo, Jette de Boef en Demian Jensen. Ook Daewoo-dealers hebben toegezegd een eigen team in te zetten of een rijder te ondersteunen. Zoals Daewoo dealer Peter Braun uit Rotterdam en Daewoo dealer Luttikhuis.
Hoe meer zielen hoe meer vreugd, besluit Pieter Stokman. De basis is gelegd en met minimaal tien deelnemers is er al sprake van een leuk startveld. We kunnen nog een paar teams toelaten maar de animo is groot, dus enige haast is wel geboden. Ook omdat we zijn begonnen met de productie van de speciale rallyonderdelen voor de Chevrolet Kalos Challenge auto.