AutoRai

19-11-2004

Chrysler, Jeep & Dodge in Detroit: denken in concepten

Goede tradities zijn er om in stand te houden en daarom presenteren Chrysler, Jeep & Dodge op de Detroit Motor Show spectaculaire conceptcars die ieder op hun eigen manier een knipoog naar de toekomst geven.

Bij Chrysler debuteert de Firepower conceptcar tijdens de Detroit Autoshow komende januari. Deze Grand Tourer brengt luxe en sportiviteit samen in een koetswerk dat opvalt door zijn elegante, maar toch krachtige vormgeving. De tweezits Firepower heeft een groot glazen dak dat tot aan de kofferklep doorloopt, waardoor de inzittenden op een zeer ruimtelijk gevoel worden getrakteerd. De Firepower is gebouwd op het platform van de Dodge Viper waar voor de gelegenheid een 6,1-liter HEMI-V8 is ingebouwd. Deze motor is nauw verwant aan die van de Chrysler 300C SRT-8, die vanaf komend voorjaar in Amerika beschikbaar is.

Jeep Gladiator
Jeep presenteert in Detroit de Gladiator, een lifestyle pick-up, maar tegelijkertijd een échte 4x4 in het terrein is hij net zo onverslaanbaar als de legendarische Wrangler die tot op de dag van vandaag deel uitmaakt van het Jeep-gamma. Het uiterlijk van de Gladiator combineert klassieke Jeep-kenmerken als het opzij gemonteerde reservewiel met designideeën voor de toekomst. De Gladiator, die dankzij een canvasschuifdak ook open is te rijden, heeft een uitermate veelzijdig interieur. Het meubilair bijvoorbeeld, is zodanig ontworpen dat er indien nodig een bed van gemaakt kan worden. Dat is niet voor niets: deze Jeep kan op plaatsen komen waar geen hotels voorhanden zijn

Dodge Charger
Dodge laat de nieuwe Charger debuteren en daarmee keert een legendarische naam terug op de Amerikaanse wegen én circuits. Hoewel de Charger niet voor Europa bedoeld is bedoeld, geeft het uiterlijk van de auto (en dan met name het vooraanzicht) een goede indruk van de vormgeving van de toekomstige Europese modellen.

En verder
De Chrysler Firepower, de Jeep Gladiator en de Dodge Charger houden dus een typische Detroit-traditie in stand, maar daarnaast is het een goede gewoonte dat de Chrysler-Groep op de eerste dag van de tentoonstelling nóg een onthulling doet. Wat deze surprise inhoudt, is nog top-secret, maar dat het een showstopper zal zijn, staat vast zoals gebruikelijk. De persdagen van de Detroit Motor Show vinden plaats van 9-11 januari 2005.