Provincie Zuid-Holland

Provincie Zuid-Holland



Provincie stuurt dwangsombrief aan Genubo BV

Het bedrijf Genubo in Middelharnis heeft een dwangsombeschik-king van de provincie Zuid-Holland ontvangen. Het bedrijf is nieuwe activiteiten gaan ontplooien. Hiervoor moet eerst een vergunning bij de provincie aangevraagd worden. Al in december 2003 hebben Gedeputeerde Staten het bedrijf gevraagd de benodigde informatie te leveren. Dat is tot nu toe niet gebeurd. Mede gelet op de ernstige stankhinder die Genubo BV veroorzaakt in een groot deel van de omgeving, wil de provincie met de dwangsombeschikking vaart zetten achter de te doorlopen procedure.

Mochten de gegevens uitblijven dan dient Genubo BV, dertien weken na dagtekening van de dwangsom, de opslag van zuiveringsslib en het verwerken van afvalstoffen te staken en gestaakt te houden. Wordt daar dan niet aan voldaan dan is een dwangsom verschuldigd van tienduizend euro per vier weken dat het bedrijf in werking is in strijd met de wetgeving.

Genubo is een varkenshouderij waar maximaal 6.720 vleesvarkens zijn toegestaan. In verband met de nieuwe activiteiten van het bedrijf is de provincie bevoegd gezag geworden. Voorheen was dat de gemeente. Een vergunning moet dus bij de provincie worden aangevraagd. De nieuwe activiteiten waar het om gaat zijn brijvoerproductie en de opslag van zuiveringsslib.

Milieu-effectrapportDe provincie wil, vooruitlopend op de vergunningaanvraag, bekijken of er onderzoek moet worden gedaan naar de gevolgen van de activiteiten op het milieu. Tot nu toe zijn de benodigde gegevens om te beoordelen of een milieu-effectrapport nodig is niet geleverd door het bedrijf. Met het opleggen van een last onder dwangsom aan Genubo BV wil de provincie op zo kort mogelijke termijn de vereiste gegevens ontvangen. Een MER-beoordelingsprocedure dient te worden afgerond, voordat een definitieve vergunningaanvraag kan worden ingediend.

Bron: afdeling Communicatie, telefoon 070 - 441 66 22