Ontwikkeling van Toyota's Formule 1 wagen in hogere versnelling met Intel® Itanium® 2 processors

Op Intel Itanium 2 processor gebaseerde servers maken snellere en nauwkeuriger simulaties mogelijk en versnellen ontwikkeltijd met factor tien

Kontich, 19 november 2004 - Toyota Motorsport, een van de belangrijke Formule 1-raceteams, heeft de systemen voor het ontwerp en de constructie van racewagens gestandaardiseerd op een servercluster op basis van Intel® Itanium® 2 processors. Hierdoor kunnen de prestaties van de racewagen worden verbeterd en wordt de ontwikkeltijd voor de Formule 1-wagens verkort. Dankzij de nieuwe systemen heeft Toyota reeds tijdens het seizoen 2004 voortdurend verbeteringen doorgevoerd in het ontwerpproces. Hiermee wordt voldaan aan de eis van het raceteam om tot 15 procent van een wagen te herontwerpen binnen de periode van slechts twee weken tussen de verschillende races, om zo de snelheid en de wegligging van de wagens continu te verbeteren.

De krachtige, op Intel gebaseerde servers zorgen voor snellere en meer nauwkeurige simulaties en ontwerpberekeningen om de aërodynamica van de wagen te optimaliseren. Het uitvoeren van virtuele testen verloopt aanzienlijk sneller dan op het traditionele, op RISC gebaseerde platform met een forse reductie van de ontwikkeltijd tot gevolg. Voor het creëren van een optimale neerwaartse kracht ('downforce') om de grip op de baan te vergroten en slipgedrag te minimaliseren, werd een cluster van 160 servers met two-way Intel Itanium 2 processors gebruikt. Op het cluster werden complexe modelleertests gedraaid om nieuwe ontwerpen te verifiëren die de luchtstroom rond het voertuig moeten verbeteren.

De op Intel Itanium 2 processors gebaseerde servers draaien Computational Fluid Dynamics (CFD) software waarmee Toyota Motorsport de luchtstroming simuleert en het aërodynamisch ontwerp analyseert om de prestaties te optimaliseren. Hierdoor kan het team de niet-virtuele testmiddelen, zoals de windtunnel, maximaal benutten. En complexe ontwerpwijzigingen kunnen nu in één nacht worden getest in plaats van in enkele dagen. Informatie over de prestaties van de wagen worden tijdens de testritten en de races aan de kant van het circuit verzameld op robuuste PC's uitgerust met Intel Centrino(tm) mobiele technologie.. De gegevens worden vervolgens draadloos doorgestuurd voor real-time analyse in het hoofdkantoor in Keulen, waar de gehele ontwikkeling onder één dak plaatsvindt.

"Een moderne Formule 1 wagen heeft bijna net zoveel gemeen met een straaljager als met een conventionele auto - een aërodynamisch ontwerp is cruciaal voor succes", zegt Waldemar Klemm, Group Leader IT van Toyota Motorsport. "Het komt voor ons simpelweg neer op prestatievermogen. De op Intel-gebaseerde servers hebben de toegevoegde waarde van IT voor ons significant verhoogd. Dankzij het op Itanium 2 gebaseerde cluster konden we tijdens het seizoen voortdurend en snel verbeteringen doorvoeren aan onze Formule 1-wagen. Zonder de ultrasnelle dataverwerking van de Itanium 2 processors zou dit niet mogelijk zijn geweest."

Voor de implementatie van de nieuwe oplossing heeft Toyota Motorsport zich gewend tot Intel Solution Services, de professionele serviceorganisatie van Intel die het complete cluster in maart 2004 heeft geëvalueerd, geoptimaliseerd en geïmplementeerd. Toyota overweegt nu de oplossing uit te breiden met nog eens 100 servers met Itanium 2 processors om nog meer rekenkracht ter beschikking te krijgen, de ontwikkelcyclus verder in te korten en de snelheid en nauwkeurigheid van het ontwerp te verbeteren.

"In Formule 1 kan het verschil tussen succes en mislukking een fractie van een seconde bedragen. Vandaar dat het bereiken van maximale prestaties op de baan en in de pits essentieel is voor het succes van een team", zegt Carol Barrett, Director, Enterprise Platform Marketing van Intel. "Intel Itanium 2 processors zijn ontworpen om een zo groot mogelijk prestatievermogen te leveren en bieden uitstekende verwerkingskracht voor een lagere prijs ten opzichte van de leverancierseigen RISC-platforms. We werken graag samen met Toyota Motorsport om bij te dragen aan hun raceprestaties en we hopen samen verdere successen te boeken in het Formule 1 seizoen 2005."

Toyota Motorsport maakt ook gebruik van de Intel-architectuur voor haar bedrijfskritische applicaties. Hiervoor werden in het verleden op RISC-gebaseerde computers gebruikt. Deze oude platforms zijn vervangen door servers en clusters die gebaseerd zijn op Intel® Xeon(tm) processors. Op deze computers draaien SAP R/3 en Oracle 9i, en Toyota beschikt nu over meer verwerkingskracht en over een open standaard platform dat de groei van Toyota Motorsport kan blijven ondersteunen.

Beeldmateriaal is te downloaden van http://www.mcsonline.nl/pers .

Intel is 's werelds grootste chipfabrikant en een vooraanstaand producent van personal computer-, netwerk- en communicatieproducten. Meer informatie over Intel is te vinden op: http://www.intel.com/pressroom/.



Ingezonden persbericht