Vereniging Spierziekten Nederland

Nieuws

Vitamine E bij ALS

Recent is een Duits onderzoek gepubliceerd, waaruit blijkt dat een hoge dagelijke dosis vitamine E (alfa-tocoferol; 5 gram) de achteruitgang bij ALS niet lijkt te remmen.

Het onderzoek is verricht bij 160 patiënten met ALS, van wie de helft een niet-werkzame stof (placebo) kreeg. Alle patiënten - dus ook de placebo-groep - gebruikten Riluzole. Na 18 maanden bleken de metingen die de achteruitgang in spierkracht bijhielden niet te verschillen tussen de twee groepen. Daarnaast bleek ook dat deze hoge dosering vitamine E goed te verdragen was en geen belangrijke bijwerkingen had.

Een eerder onderzoek uit Frankrijk had reeds aangetoond dat 1 gram vitamine E per dag, de achteruitgang niet kon vertragen bij ALS.

Vitamine E wordt onderzocht bij ALS omdat het een anti-oxidant werking heeft. Het is bekend dat er bij ALS teveel "vrije radicalen" zijn in het ruggenmerg die schade geven aan de motorische zenuwcellen. Door vitamine E zou deze schade te beperken zijn. In de muis met ALS lijkt vitamine E wel enig effect te hebben, maar deze muizen kregen de de vitamine E al voordat zij ziek werden.

Deze onderzoeken geven aan dat de schade waarschijnlijk al zo groot is in het ruggenmerg op het moment dat mensen klachten hebben passend bij ALS, dat vitamine E behandeling geen heilzaam effect meer heeft. Vitamine E heeft dan ook geen plaats in de medicamenteuze behandeling van ALS.
04 november 2004

VSN - Lt. gen. van Heutszlaan 6 - 3743 JN Baarn tel: 035-5480480 Spierziekten Infolijn: 0900-5480480 - E-mail: vsn@vsn.nl - Postbank 1422400