Universiteit van Tilburg

UvT reikt voor het eerst prijzen uit voor onderwijsinnovatie en scripties

De Universiteit van Tilburg reikt tijdens de viering van de 77ste Dies Natalis op 18 november voor de eerste maal prijzen uit voor de beste scriptie, de beste dissertatie en voor de beste vorm van onderwijsvernieuwing over het academisch jaar 2003-2004. De scriptieprijs wordt uitgereikt aan drs. Ch. Paulussen (Rechten), de dissertatieprijs aan dr. R. Hendrickx (Economie). De innovatieprijs gaat naar mr. M. Herregodts en mr. M. IJzermans (Rechten) voor het Vaardighedenproject.

De prijzen zijn een uitvloeisel van de Tilburgse onderwijsbenadering, waarmee op meerdere manieren wordt bevorderd dat er een evenredige aandacht gegeven wordt aan onderwijs en onderzoek. Om de kwaliteit van het onderwijs te waarborgen wordt onder meer gebruik gemaakt van een systeem van kwaliteitszorg waarin aandacht wordt geschonken aan zaken zoals studie-inhoud, tentamenvormen en studievoortgang. Ook wordt bekeken hoe onderwijsprestaties beter zichtbaar gemaakt kunnen worden. Een van de manieren om dat te doen, is het instellen van prijzen voor onderwijsinnovatie en voor de meest hoogwaardige en creatieve scriptie. Deze prijzen zullen jaarlijks toegekend gaan worden tijdens de diesviering van de universiteit tesamen met de dissertatieprijs. Als criterium daarvoor geldt dat de verdedigde dissertatie een veelbelovende start voor een wetenschappelijke carrière dient te zijn. De prijzen worden toegekend door een commissie onder leiding van rector magnificus prof. dr. Frank van der Duyn Schouten. De drie prijswinnaars ontvangen een bedrag van 5000 elk, plus een oorkonde. Voor de tweedeprijswinnaars is in elke categorie een bedrag van 1000 en een oorkonde.

De scriptieprijs gaat naar Ch. Paulussen (Rechten) voor de scriptie Male Captus, Bene Detentus? Human Rights and the Transfer of Suspects to International Criminal Tribunals. De commissie was in het bijzonder onder de indruk van het goede evenwicht tussen wetenschappelijke distantie en inhoudelijke betrokkenheid. De auteur weet de lezer vanaf het begin te boeien door een goede schrijfstijl en verliest niet uit het oog dat ook bij de verdachten van misdaden tegen de mensheid het om mensen gaat van wie de schuld nog niet is bewezen. Daarbij is scriptie geschreven in een vaardig en accuraat Engels. De tweede prijs is voor B. Daamen (Economie) voor zijn scriptie Sources of and Responses to the Liability of Foreigness waarin hij de vermeende achterstelling van buitenlandse bedrijven t.o.v. binnenlandse bedrijven onderzoekt aan de hand van een studie naar het wel en wee van Koreaanse firmas in Nederland.

De dissertatieprijs wordt toegekend aan Ruud Hendrickx (Economie) voor de fundamentele en originele bijdrage aan belangrijke onderzoeksgebieden binnen de coöperatieve speltheorie. Dit is de theorie die zich richt op samenwerkingsaspecten binnen interactieve beslissingssituaties. Zijn promotieonderzoek vormde een ideale mix van eigen individueel onderzoek en onderzoek in teamverband met wisselende (internationale) groepen van collega-onderzoekers.

De onderwijsinnovatieprijs wordt toegekend aan M. Herregodts en M. IJzermans (Rechten) voor het Vaardighedenproject FRW. Dit project aan de rechtenfaculteit maakt het vaak onzichtbare deel van het academisch onderwijs, namelijk de academische (juridische) vaardigheden, expliciet zichtbaar. De mogelijkheid tot het relatief eenvoudig kopiëren van de opzet van het project illustreert de meerwaarde voor de UvT als geheel. De tweede prijs wordt toegekend aan dr. P. van Hecke (Theologie) voor de Basiscursus Hebreeuws. De docent slaagt erin een oude taal en grammatica in de digitale wereld van de 21ste eeuw leerbaar en levend te maken. Daarnaast heeft hij de grammatica van het bijbels Hebreeuws op overzichtelijke wijze toegankelijk gemaakt in een zelfontworpen cursusboek. Met deze verdiensten wordt een brug geslagen naar een vakinhoudelijke discussie over de kwaliteit van de jongste bijbelvertaling. Op deze wijze krijgt wetenschappelijke kennistoepassing in het onderwijs voortreffelijk gestalte.

Noot voor de pers
De diesviering start 18 november om 16.15 uur met de diesrede van prof. dr. Herman Beck over Islam en Modernisering. Aansluitend vindt de uitreiking van de prijzen plaats.
Nadere informatie bij persvoorlichter drs. Pieter Siebers, tel: 013 4662004, e-mail: P.H.C.Siebers@uvt.nl.
Informatie over UvT-wetenschappers vindt u op www.uvt.nl/webwijs/. Persberichten van de UvT: www.uvt.nl/persberichten/. Laatst gewijzigd: donderdag 18 november 2004 bullet Meer zoekmogelijkheden
bullet Experts en expertise

Zie ook

Contact
E-mail: P.H.C.Siebers