Provincie Limburg

Stiltegebieden nog steeds populair Stiltegebieden kunnen in Limburg rekenen op een groot draagvlak. Dat

is de conclusie van Gedeputeerde Staten naar aanleiding van een evaluatie die zij het afgelopen jaar hebben laten uitvoeren. Tegelijkertijd blijkt dat de druk van het omgevingslawaai op de stiltegebieden is toegenomen en dat Provincie en gemeenten weinig doen om het karakter van de stiltegebieden te waarborgen.

Onze provincie heeft 31 stiltegebieden. Gebieden die belangrijk zijn voor de natuur en de rustzoekende mens. Stiltegebieden hebben het echter zwaar te verduren, als gevolg van het toegenomen verkeers-, vliegtuig- en industrielawaai en de toegenomen bebouwing. Vandaar dat Gedeputeerde Staten een onderzoek hebben laten uitvoeren bij gemeenten en in de recreatiesector om te peilen of deze nog wel gewenst zijn. Conclusie hieruit is dat Limburg hecht aan stiltegebieden en aan het voortbestaan hiervan.
Uit hetzelfde onderzoek komt ook naar voren, dat de Provincie en de Limburgse gemeenten te weinig doen aan de bescherming van de stiltegebieden. Daarom hebben GS besloten dat er sterkere maatregelen moeten komen om het karakter van de gebieden te garanderen door bijvoorbeeld milieukwaliteitseisen of regels bij het verlenen van een milieuvergunning. GS zullen de maatregelen in de komende periode laten toetsen op uitvoerbaarheid, handhaafbaarheid, maatschappelijk draagvlak en eventuele aanvaardbaarheid van (toenemende) administratieve en financiële lasten. Ook zullen ze rekening houden met gewenste maatschappelijke ontwikkelingen, de wensen van de gemeenten en de gevolgen van luchtvaartlawaai.
De hieruit voortvloeiende uitkomsten die eind 2005 worden verwacht zullen als verbetervoorstellen aan Provinciale Staten worden voorgelegd. Deze kunnen zowel betrekking hebben op een duidelijker formulering van het beleid voor stiltegebieden als op de beschermingsregels, waaraan een ieder zich heeft te houden.

19-11-2004 09:47