PWC
http://www.pwc.com/nl

PwC: Corporate governance in MKB verscherpt

Amsterdam, 19 november 2004

Onderzoek PwC: Corporate governance-denken in het middelgrote bedrijfsleven verscherpt snel

Uit onderzoek van PricewaterhouseCoopers en de Stichting Maatschappij en Onderneming (SMO) blijkt dat het corporate governance denken in het middelgrote niet-beursgenoteerde bedrijfsleven in een snel tempo verscherpt. Bestuurders van middelgrote bedrijven nemen delen van de Code Tabaksblat over om een behoorlijk bestuur en een solide ondernemingsfinanciering te waarborgen. Voor betere controle breiden zij de rol van de Commissaris uit en de directeur-grootaandeelhouder mag worden afgezet bij slecht functioneren.

De belangrijkste conclusies uit het rapport Baas in Eigen Zaak zijn:


1) Ondernemers blaken van zelfvertrouwen als het om bestuur en financiering gaat, maar hebben behoefte aan verbetering van de governancestructuur

2) Ondernemers vinden een strikte code of regelgeving niet gewenst; liever zien ze een beperkte set principes.

3) Een grote meerderheid van de ondernemers vindt dat een aandeelhoudersovereenkomst of een familycharter noodzakelijk is voor een goed ondernemingsbestuur.

4) 85% van de directeuren vindt dat de directeur-grootaandeelhouder moet worden ontslagen als directeur, indien dit in het belang van de onderneming is. De directeur mag nog wel aandeelhouder blijven, maar het bestuur moet hij aan iemand anders overdragen. Een Raad van Commissarissen of de Ondernemingskamer zou dit ontslag moeten voltrekken.

Onderzoeker Jaap van Manen, partner Corporate Governance bij PwC en hoogleraar aan de Rijksuniversiteit Groningen: 'Ondanks dat middelgrote bedrijven niet verplicht zijn de Code Tabaksblat te implementeren, zie je dat zij toch delen overnemen. Zij zien in dat deze implementatie kan bijdragen aan de effectiviteit van commissarissen en directie. Daarnaast spelen zij in op de wensen van aandeelhouders.'

In het onderzoek zijn bestuurders van middelgrote ondernemingen geïnterviewd over onderwerpen als ondernemingsbestuur, aandeelhouderschap, financiering, commissarissen, hun eigen functioneren en werknemers. Het rapport geeft inzicht in de manier waarop verschillende ondernemers in het middelgrote bedrijfsleven over hun ondernemingsbestuur en financiering denken. Aanleiding voor het onderzoek was de constatering dat een evenwichtige invulling van bestuur en financiering ook bij middelgrote bedrijven een steeds kritische succesfactor wordt.