Socialistische Partij

Kabinet onderzoekt mogelijkheid vervolging `foute' ministers

19-11-2004 * Minister De Graaf gaat onderzoeken hoe een minister die de Kamer bewust misleidt, strafrechtelijk kan worden vervolgd. Ook wordt bekeken of een zwarte lijst kan worden aangelegd voor (ex-)bewindslieden die zich hieraan schuldig maken, om hen voor altijd uit bestuursfuncties te kunnen weren. Ambtenaren krijgen mogelijk een meldplicht om misstanden te onthullen. De bewindsman deed deze toezeggingen aan SP-Kamerlid Jan de Wit tijdens de begrotingsbehandeling Binnenlandse Zaken.

Jan de Wit De Wit is blij met de positieve reactie van De Graaf op de suggesties van de SP: "Verkeerd voorlichten van de Kamer betekent vaak dat miljoenen worden verspild of grote risico's worden verdoezeld. Dan moet een minister niet alleen aftreden, dat moet hem of haar een leven lang blijven heugen."

Recentelijk kwamen weer forse misstanden aan het licht tijdens de verhoren over grote infrastructurele projecten. Bij de HSL en de Betuwelijn zijn vele miljoenen verloren gegaan doordat de minister informatie bewust achterhield. Oud-minister Netelenbos zou een verlies 600 tot 800 miljoen euro hebben achtergehouden. Een ambtenaar had dat al die tijd geweten, maar kon moeilijk spreken vanwege zijn zwijgplicht. "De maatschappij is terecht verontwaardigd hierover, het gaat om geld van ons allemaal. Een ambtenaar die zoiets ziet, mag niet zwijgen. Een minister mag niet ongestraft blijven en al helemaal niet worden doorgeschoven naar een andere functie."