Politie Noord- en Oost Gelderland


* Regiopolitie Noord- en Oost-Gelderland.

* District Achterhoek


P E R S B E R I C H T


Onderwerp: Korridorfahndung 18/19 november 2004


Afgelopen avond en nacht vond er langs de Nederlands-Duitse grens, vanaf Groningen t/m Bergh Autoweg (A12) een zogenaamde "Korridorfahndung" plaats. Ruim 8000 voertuigen en 15.000 inzittenden werden gecontroleerd. 4 personen werden aangehouden voor illegale grensoverschrijding en bij de grensovergang Twist (Drenthe) ging een automobilist er vandoor en kreeg verdrop een ongeluk. Hij liet zijn auto achter waarin 160 kilo hasj en 5 kilo cocaïne bleek te zitten.


Het zwaartepunt van deze grote controle is de controle op verdovende middelen en het verhinderen van illegale grensoverschrijding (mensensmokkel). Daarnaast wordt er gecontroleerd op overtredingen van de Wet wapens en Munitie; voertuigcriminaliteit en overtredingen van de Wegenverkeerswetgeving in brede zin.


De opzet van de controle is het uitvoeren van opvallende controles op verschillende grote grensovergangen en kleine controles in het achterland aan beide zijden van de grens.


Aan deze controle werd aan Nederlandse zijde meegewerkt door de regiopolitiekorpsen Groningen, Drenthe, Twente, Noord-en Oost-Gelderland, Gelderland-Midden, het Korps Landelijke Politiediensten, de Koninklijke Marechaussee en de Douane. Aan Duitse kant werd meegewerkt door politiekorpsen van Nordrhein-Westfalen en Niedersachsen, de Bundesgrenzschutz en de Zoll.
In totaal waren er zo'n 500 mensen actief.


Voor de coördinatie van deze controle was er in het politiebureau van Osnabrück (D) een coördinatieteam geformeerd, bestaande uit medewerkers van de volgende deelnemende instanties: regiopolitie Twente; regiopolitie Noord-en Oost-Gelderland; de Koninklijke Marechaussee; Duitse politie ; de Bundesgrenzschutz en de Zoll.


Het totale resultaat (NL+D) van de controle:

Gecontroleerde voertuigen: 8503

Gecontroleerde personen: 15920

Overtredingen vreemdelingenwetgeving: 27

Verschillende strafrechtmisdrijven: 37

Rijden onder invloed: 11

Rijden zonder rijbewijs: 5

Verkeersovertredingen: 135

Staande gehouden personen voor boetes o.i.d. 36


Einde bericht


Nadere informatie:

Politievoorlichter Anton de Ronde

055 - 548 60 52


---- --