Vereniging VNO-NCW

opinies: persberichten

VNO-NCW blij met lagere successierechten en energiebelasting

19 november 2004 - Ondernemingsorganisatie VNO-NCW is zeer te spreken over de verhoging van de vrijstelling van successierechten voor familie-ondernemingen van 30% naar 75%. Daarnaast is het een goede zaak voor de Nederlandse industrie dat de energiebelasting in 2005 met 100 miljoen euro minder wordt verhoogd dan het kabinet van plan was. De coalitiepartijen hebben deze maatregelen gisterenavond afgesproken bij de behandeling van het Belastingplan 2005.

Volgens VNO-NCW is de verlaging van de schenkings- en successierechten voor ondernemingsvermogen een grote stimulans voor de bedrijfsopvolging van familieondernemingen. De druk van het successie- en schenkingsrecht trekt een zware wissel op de bedrijfsopvolging en holt het vermogen om te investeren, te innoveren en te concurreren uit.

Eigenlijk zou, net zoals in sommige andere landen, het bedrijfsgebonden vermogen geheel moeten worden vrijgesteld van successie- en schenkingsrechten, maar door 75% van het ondernemingsvermogen vrij te stellen wordt ook al een belangrijke bijdrage geleverd aan de continuïteit van familieondernemingen in Nederland. 55% van de bedrijven in Nederland is een familieonderneming. Met bijna 2,5 miljoen werknemers zijn familiebedrijven goed voor 40% van de werkgelegenheid. De komende jaren speelt de opvolgingskwestie bij vele tienduizenden ondernemingen.

De beperking van de verhoging van de energiebelasting is tegen de achtergrond van de hoge energieprijzen in ons land zeer welkom. Juist voor de Nederlandse industrie die volop in de wind van de internationale concurrentie staat.

contact: communicatie@vno-ncw.nl | telefoonnummer: 070 349 01 67 | fax: 070 349 01 77