NMBS

Telenet en NMBS installeren hotspots in treinstations

19/11/2004

Hotspots beschikbaar voor álle surfers

Telenet en NMBS hebben een uniek samenwerkingsakkoord gesloten voor de installatie van hotspots in verschillende treinstations. Hotspots zijn plaatsen waar men draadloos kan internetten op basis van WiFi-technologie. WiFi staat voor Wireless Fidelity, een standaard waarmee netwerkapparaten draadloos met elkaar tegen een hoge snelheid kunnen communiceren via een breedbandverbinding.

Steeds meer mensen (zowel particulieren als zakenlui) beschikken over een draagbare computer en hebben die ook bij zich wanneer ze met de trein reizen. Dankzij de aanwezigheid van hotspots in treinstations kunnen ze er surfen, e-mailen en inloggen op het bedrijfsnetwerk, en dit op een uiterst veilige manier. WiFi-gebruik kent wereldwijd een enorme toename bij de mobiele reiziger, zowel voor privé als professioneel gebruik.

In totaal zullen tegen midden 2005 zon 38 treinstations, verspreid over het land, van deze moderne technologie worden voorzien. Vooraan op het lijstje staan de drie Brusselse hoofdstations, Leuven, Antwerpen-Centraal, Mechelen, Gent-Sint-Pieters, Charleroi, Liège-Guillemins, Namur en Mons.

Wie zijn laptop gebruikt op een hotspot, kan via het aanklikken van het interneticoon gratis de websites van Telenet en de NMBS bezoeken (www.telenet.be en www.nmbs.be). Op deze manier is de volledige informatie over WiFi-gebruik beschikbaar, alsook NMBS informatie (zoals de dienstregelingen).

Telenet-abonnees kunnen via hun gebruikersnaam en paswoord online gaan mits betaling van een supplement bij hun normale abonnement. Zij betalen dan 7,5 EUR voor 60 minuten toegang tot de hotspots. De facturatie hiervan gebeurt rechtstreeks via hun maandelijkse Telenet-factuur.

Wie geen Telenet-abonnement heeft, kan via de aankoop van een pre-paid voucher of met een kredietkaart rechtstreeks en onmiddellijk online toegang verkrijgen. Een schermpje in de webbrowser geeft de resterende duur van de surftijd aan.

Telenet telt inmiddels meer dan 200 hotspots. De samenwerking met de NMBS past in de mobiliteitsstrategie van Telenet.